7 HAZİRAN 2021

MINI ile 20 Yıldır Modern Sürüş Keyfi | MINI Türkiye

MINI İLE 20 YILDIR MODERN SÜRÜŞ KEYFİ.

MINI markası ve İngiltere’nin Oxford ve Swindon kentlerinde yer alan BMW Group üretim tesisleri, premium küçük otomobil segmentinin 21. yüzyıla uyarlanan bu orijinal markasının 20. üretim yılını kutluyor.

Münih/Oxford/Swindon. Yirmi yıldan bu yana süren bir başarı hikayesinin ilk adımı olarak 2001 yılı başlarında, Swindon tesisinde MINI gövde parçalarının üretimine başlandı. Kısa bir sonra ise ilk yeni MINI, 26 Nisan 2001 tarihinde Oxford tesisindeki üretim hattından çıktı. MINI markası, o tarihten bu yana Büyük Britanya’da beş milyonu aşkın premium otomobil üretti. Günümüzde, yalnızca Oxford tesisinde, hepsi aynı üretim hattında olmak üzere MINI 3 Kapı, MINI 5 Kapı, MINI Clubman ve tamamen elektrikli MINI Cooper SE modellerinin üretimi gerçekleştiriliyor.

MINI ile 20 Yıldır Modern Sürüş Keyfi | MINI Türkiye

2007 ile 2008 yılları arasında MINI’nin Oxford tesisindeki üretim operasyonlarını yöneten BMW Group Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Zipse, üretime başlanmasının 20. yıl dönümünü şu sözlerle kutluyor: “MINI’nin Oxford ve Swindon tesislerindeki tüm çalışanları, üretimde böylesine önemli bir dönüm noktasına ulaştıkları için tebrik etmek istiyorum. Oxford’daki günlerimden kalan anıları hala özlemle hatırlıyorum. MINI markasının ana vatanında, içlerinde 20 yılını ve hatta daha fazlasını otomobillerimizi üretmeye adamış insanların da bulunduğu böylesine sıcak kanlı ve tutkulu bir toplulukla çalışmış olmak bana büyük bir keyif veriyor.”

Günümüzde, Oxford ve Swindon’daki MINI tesisinde 130 stajyer de dahil olmak üzere 4.500’ün üzerinde kalifiye personel çalışıyor. Bu güçlü ekip birlikte hareket ederek ada ülkesinde her gün yaklaşık 1.000 adet otomobilin, yani her 67 saniyede yeni bir MINI’nin doğmasını sağlıyor.

MINI ile 20 Yıldır Modern Sürüş Keyfi | MINI Türkiye

2019 yılından bu yana Oxford ve Swindon tesislerinin İdari Yöneticiliğini yapan Peter Weber, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Oxford ve Swindon’da harika bir iş çıkaran ekiplerimizle büyük gurur duyuyorum. Ekibimizin geride bıraktığımız 20 yıllık dönemde gösterdiği bağlılık ve tutku, MINI markasının dünyadaki itibarını güçlendirmeye yardımcı oldu.”

Oxford ve Swindon tesisleri uzun süreli bir üretim geleneğine sahip. Swindon’da 65, Oxford’da ise tam 108 yıldır otomobil üretimi yapılıyor. Uzun süredir sessiz sedasız devam eden bu süreç, Oxford tesisinin geçtiğimiz yıllarda turist akınına uğramaya başlaması ile canlanmış görünüyor. Bu dönem içerisinde ödüllü MINI fabrika turu, yaklaşık 26.000 MINI hayranını memnun etmeyi başardı.

Oxford tesisi, markanın tamamen elektrikli ilk modeli olan MINI Cooper SE’nin 2020 yılında üretim hattından çıkması ile geleceğe yönelik enerji dolu bir adım atmış oldu.

MINI ile 20 Yıldır Modern Sürüş Keyfi | MINI Türkiye

Üstelik bu daha sadece bir başlangıç. 2030’lu yılların başında MINI, tüm serileri yalnızca elektrikli modellerden oluşan ilk BMW Group markası olacak. Geride bıraktığımız 20 yıllık dönem içerisinde MINI’nin üretim süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirmesinde büyük pay sahibi olan Oxford ve Swindon tesisleri, BMW Group’un emisyonları azaltma stratejisinde vazgeçilmez bir rol oynuyor.

MINI markasının Büyük Britanya’daki üretim faaliyetleri:

26 Nisan 2001
Oxford tesisinde MINI üretimine başlandı.
2002
Üretime başlandıktan sadece 13 ay sonra yüz bininci MINI, Oxford tesisindeki üretim hattından çıktı.
2004

BMW Group, Swindon tesisine 40 milyon İngiliz sterlini değerinde yatırım yapacağını açıkladı.

MINI Cabrio’nun lansmanı gerçekleştirildi.

2006

Yeni nesil motorların üretimine başlayan Hams Hall tesisi, Oxford’daki MINI üretiminde kullanılan motorları tedarik ederek İngiltere’deki MINI üretim üçgenini tamamladı.

John Cooper Works GP Kitine sahip MINI Cooper S tanıtıldı.

2007
MINI’nin Oxford tesisi, yenilikçi boya teknolojisine öncülük ederek BMW Group bünyesinde IPP (Entegre Boya İşlemi) teknolojisini kullanan ilk üretim tesisi oldu. Oldukça yenilikçi olan sistem, gövde boyama işleminde yüzde onun üzerinde enerji tasarrufu ve emisyon azaltımı sağlıyor.
2008
Yeni MINI Clubman’in lansmanı gerçekleştirildi.
2009
İngiliz hükûmeti tarafından desteklenen elektrikli MINI denemelerine başlandı. BMW Group tarafından, günlük yaşamda tamamen elektrikli bir otomobil kullanımının teknik ve sosyal yönlerinin değerlendirildiği dünya çapındaki bir saha çalışması düzenlendi.
2010
Markanın ilk dört çeker modeli olan MINI Countryman’in lansmanı gerçekleştirildi.
2011
MINI Coupé’nin eklenmesiyle model yelpazesi genişletildi.
2012
MINI Roadster’ın lansmanı gerçekleştirildi.
2013
MINI Paceman piyasaya sunuldu.
2014

İlk MINI 5 Kapı modelinin lansmanı gerçekleştirildi.

Büyük Britanya’nın en büyük çatıya monte güneş enerjisi tarlalarından biri MINI’nin Oxford tesisine kuruldu. Gövde atölyesinin çatısına yerleştirilen ve 20.000 metrekarelik (beş futbol sahası büyüklüğünde) bir alana yayılan güneş enerjisi tarlası, 11.500’den fazla panele sahip. 850 evin ihtiyacını karşılayabilecek (3 megavattan fazla) elektriği üreten güneş enerjisi tarlası, yıllık bazda yaklaşık 1.500 ton daha az CO2 salınımına olanak tanıyarak Oxford tesisinin karbon ayak izini küçültmesini sağlıyor.

2016
MINI Cabrio’nun yeni jenerasyonu duyuruldu.
2017
MINI Countryman’in ikinci jenerasyonu tanıtıldı.

2019

MINI’nin Oxford’daki tesisinde on milyonuncu MINI üretildi.

Model serisinde iki yeni otomobil duyuruldu: Üçüncü nesil MINI John Cooper Works GP ve markanın tamamen elektrikli ilk otomobili olan MINI Cooper SE.

Ocak 2020

Oxford tesisinde MINI Cooper SE’nin üretimine başlandı. Tamamen elektrikli MINI modeli, üretim sürecine tamamen entegre edildi. Küresel talep doğrultusunda esnek üretim modeline geçen tesis, böylece BMW Group bünyesinde elektrikli otomobillerle içten yanmalı motora sahip modellerin aynı üretim hattında üretildiği ilk tesis olma özelliğini elde etti.

2020 yılının sonuna kadar dünya genelindeki müşterilere toplam 17.580 otomobil satışı ve teslimatı gerçekleştirildi.

Ekim 2020

MINI, gelecekteki üretim planlarının yanı sıra elektrikli ulaşıma, yeni bir crossover modeline ve 2023 yılından itibaren Çin’de üretime başlamaya odaklanan yeni stratejisini duyurdu.
Mart 2021
MINI, markanın içten yanmalı motora sahip son modelinin 2025 yılında sunulacağını doğruladı. 2030’lu yılların başından itibaren marka yalnızca elektrikli modeller sunacak.