Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

MR. BEAN’İN MINI’Sİ.

Mr. Bean ile özdeşleşen Klasik Mini kadar sahibine böyle mükemmel bir şekilde uyum sağlayan çok az otomobil vardır. Bu ikili, televizyonda ve filmlerde birlikte birçok unutulmaz macera yaşadı. Peki Mr. Bean'in birden fazla Mini’si olduğunu biliyor muydunuz? Ya da ilk Mini’sinin turuncu olduğunu? Mr. Bean’in Mini’si hakkında bilinmesi gereken her şeyi bulacağınız bu ayrıntılı yazımıza göz atın.
Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye
One-Off Serimizde genellikle yalnızca bir tane olan ve tek bir amaç için özel olarak üretilmiş otomobilleri incelemeyi seviyoruz. Özel yapım da tam olarak bu anlama geliyor. Ancak Mr. Bean’in Mini’leri için bu durum geçerli değil. Hatta Mr. Bean’in Mini’leri şirketimiz tarafından dizi için özel olarak da üretilmedi. Mr. Bean’in Mini’sini türünün tek örneği yapan, üretici tarafından yapılan özel hazırlıklardan ziyade dizinin kendi başarısıydı ve Mini'nin bunda oynadığı roldü. Rowan Atkinson ve Richard Curtis tarafından yaratılan bu karakterle ilgili olarak kıyafetlerinden “Teddy” adındaki ayıcığına ve tüm vücut diline kadar her şey gerçekten ikonik. Mini’nin sadece bir set aksesuarı olmaktan ziyade Mr. Bean'’in kişiliğinin bir yansıması ve etrafında pek çok hikaye ve esprinin yazıldığı bir yıldız olması, dizinin yapımcılarının sahip olduğu yeteneğin bir kanıtı diyebiliriz.
Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

Mini’nin dizinin bu kadar temel bir unsuru haline gelmesinin iki nedeni var. İlk olarak Rowan Atkinson'ın tam bir otomobil meraklısı olduğu biliniyor. Pek çok yüksek güçlü otomobili olan ve orijinal yarışlara da katılan oyuncunun, aynı zamanda bir kamyon ehliyeti de bulunuyor. Durum böyleyken Atkinson’ın Mr. Bean’in otomobilini her zaman dizinin önemli bir parçası yapmak istemesi, hiç de şaşırtıcı değil. İkinci olarak Mr. Bean, neredeyse hiçbir bir sahne aksesuarının kullanılmadığı bir sahne karakteri olarak başladı, bu yüzden oyun için daha fazla malzeme kullanma düşüncesi, dizinin gelişiminde önemli bir rol oynadı. Kuşkusuz Mini'yi ve renklerini Atkinson seçti. Bu tercihinin nedeni ise otomobilin doğal olarak komik bir görünüme sahip olması ve Atkinson’un gençlik yıllarında otomobil kullanmayı annesinin Morris Minor'unda öğrenmiş olmasıydı. Atkinson’ın bu rengi seçmesinin nedeni, Mr. Bean’in otomobilinin kendisinin asla seçmeyeceği bir renkte olmasını istemesiydi.

Bugün herkes Mr. Bean’i motor kapağı siyah, gövdesi limon sarısı renkteki tek bir Mini ile özdeşleştiriyor. Ancak Mr. Bean’in otomobilinin hikayesi bundan biraz daha karmaşık. Öncelikle Mr. Bean’in yer aldığı tüm diziler ve filmlerde en az altı Mini'si olduğunu belirtelim. Bu kısmen Mr. Bean’in maceralarında, çoğu zaman otomobillerinin bir şekilde kullanılmaz hale gelmesinden kaynaklanıyor. İkinci olarak genellikle daha önce kullanılan modellerden çıkarılan parçalar üretim sırasında diğer otomobillere konuldu. Üçüncü olarak hiç şüphesiz Mr. Bean'in ekranda kullandığı ilk modelden başlayarak, kullandığı tüm otomobillerin tam modeliyle ilgili hala bazı sorular var. Kesin olan tek şey, birçok çevrim içi kaynakta böyle anılsa da, otomobilin klasik bir Mini Cooper olmadığıdır.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

MR. BEAN’İN TURUNCU MINI’Sİ.

Dizinin 1 Ocak 1990’da yayınlanan pilot bölümünde, Mr. Bean ilk olarak turuncu bir Mini kullanırken görülüyor. Mr. Bean, bu sahnede Mini’siyle Reliant Robin marka bir otomobili yoldan çıkarıyor, böylece dizinin tekrarlanan komik hikayelerinden biri ortaya çıkıyor. Mr. Bean’in sık sık düşman olduğu otomobil olarak bir Reliant’ın seçilmesinin nedenlerinden biri, Rowan Atkinson’ın bu otomobile pek saygı duymamasıydı.

İlk Mini’si turuncu olsa da Mr. Bean’in Mini’sini kilitlemek için kullandığı asma kilit gibi bazı ikonik unsurları, otomobilde görmek mümkün. Bu bölümde Mr. Bean otomobilini çıkmaz bir sokağa sürdükten sonra kaza yapıyor ve otomobili ekranda gösterilmeyen bu kazadan sağ çıkamıyor. Otomobilin en son gördüğümüz parçası, sözde kaza yerinden zıplayarak geri gelen lastiği oluyor.

Bu otomobille ilgili dikkat çeken bir diğer detay da bugün bile gerçekte ne tür bir Mini olduğu konusunda bir fikir birliğine ulaşılamaması. Ortak görüş, bunun bir MK2 Morris Mini olduğu yönünde, ancak birçok hayran forumu ve Mini tutkunları kapsamlı araştırmalardan sonra bunun gerçekten de MK2 ızgarası ve stop lambaları takılmış bir MK1 Austin Mini olduğuna dair yorumlarda bulundu. Dizi için özel olarak üretilmiş bir otomobil olmaması, modelinin net olarak belirlenmesini zorlaştırıyor. Ayrıca bu Mini’nin birkaç on yıldan daha eski olması, önceki sahibinin veya sahiplerinin orijinal otomobili modifiye etmiş olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye
BU OTOMOBİLLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN BİR DİĞER DETAY DA BUGÜN BİLE GERÇEKTE NE TÜR BİR MİNİ OLDUĞU KONUSUNDA BİR FİKİR BİRLİĞİNE ULAŞILAMAMASI.

MR. BEAN’İN EN ÜNLÜ MINI’Sİ.

Mr. Bean ile en çok özdeşleştirdiğimiz otomobil, dizinin “Mr. Bean’in Laneti” adlı üçüncü bölümünde ilk kez sahneye çıktı. Gövdesi Austin Citron Green olarak adlandırılan yeşilimsi sarı ve motor kapağı ise mat siyah renkteki 1977 model bir Leyland Cars Mini 1000 Mark IV olan otomobil, SLW 287R plakasını taşıyordu. Çok fazla ayrıntıya girmeden, çekimler boyunca bu Mini’lerden birden fazlasının kullanılmış olması pek de şaşırtıcı olmazdı. Ayrıca orijinal turuncu Mini'nin direksiyon kılıfı, koltukları ve halı gibi bazı parçaları, bu yeni yeşil modellerden birine aktarıldı.

Mr. Bean’in yüzme havuzu otoparkına geldiği sahnede bu otomobili ilk kez görüyoruz. Çekim başladığında otomobilin henüz hazır olmaması nedeniyle bu sahnede, otomobilde ikonik asma kilidin bulunmaması dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayacaktır. Neyse ki bundan sonra otomobilde her zaman asma kilit detayı olacaktı. Dizinin “Mr. Bean Şehir Merkezine Gidiyor” adlı bir sonraki bölümünde Mini’nin yer aldığı kısa bir sahne daha izliyoruz. Mr. Bean tavanına bir sürü iple bir televizyon bağlanmış otomobiliyle evine gelirken dairesinin önündeki çöp konteynerlerine çarpıyor. Tavana bağlı ipler kapıların açılmasını engellediğinden Mr. Bean otomobilin camından dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Buna otomobilin minik boyutu da eklenince, komedi unsurunu güçlendiren bir sahne ortaya çıkıyor.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

Mini'nin boy gösterdiği bir sonraki bölüm ise, Mini'nin serideki ikonik rolünü sağlamlaştıran ve dizinin ilk yayınlandığı dönemde en popüler olan “Mr. Bean'in Sorunu” adlı beşinci bölümüydü. Bu skeçte Mr. Bean’in dişçiye gitmesi gerekiyor. Bunun olağan bir durum olması beklenirken kendisi otomobilini kullandığı sırada bir yandan da giyinmek ve dişlerini fırçalamak zorunda kalıyor. Bunu üç dakikalık klasik fiziksel komedi izliyor. Mr. Bean arka koltukta oturarak giyiniyor, otomobili ayağıyla kullanıyor ve yan aynayı kullanarak dişlerini fırçalıyor.

Bir sonraki bölümde de klasikleşmiş birkaç Mr. Bean anı yer alıyor. Bu anlardan biri olan otomobil anahtarı skecinde, Mr. Bean'in otomobilinin motorunu çalıştırmanın ne kadar zor olduğunu izliyoruz. Mr. Bean, otomobilinde gizlediği anahtarların bir çoğunu kullanıyor ve en sonunda kontak anahtarını sakladığı bölümü açıyor. Tabii ki bunca çabaya rağmen otomobili çalışmıyor. Gerçek hayatta asla olmayacak bu durum, dizinin kurgusal doğasını gözler önüne serer nitelikte. İlerleyen sahnelerde sağlık görevlileri Mr. Bean'in elektrik akımı verdiği bir adama müdahale ederken otomobili takviye kablosuyla çalıştırmak için ambulansın aküsünü kullanıyor. Ardından Mr. Bean otomobiliyle uzaklaşırken doğal olarak ambulans çalışmıyor.

Mini'nin en ikonik rolünü, “Kendin Yap Mr. Bean” adlı dokuzuncu bölümde görüyoruz. Bölümün ikinci kısmında, Mr. Bean yılbaşı indiriminden yararlanmak istiyor ve bir alışveriş merkezine giderek boya kutuları, fırçalar, paspaslar ve bir koltuk satın alıyor. Mr. Bean, koltuğu Mini'sinin tavanına bağlıyor ancak otomobili dolu olduğu için kendisinin sığmayacağını fark ediyor. Mr. Bean bariz olan tek şeyi yapıyor, daha doğrusu en azından onun için bariz olan şeyi. El frenini bırakana kadar Mini'yi tutması için ön tekerleğin önüne iple bağlı bir tuğla yerleştiriyor. Debriyajı çalıştırmak için ip bağladığı bir boya kutusu kullanıyor, ardından otomobili vitese takıyor ve otomobilin tepesindeki koltuğa çıkıyor. Direksiyonu başka iplerle kontrol ederken gazı ve freni çalıştırmak için birbirine bağladığı bir paspas ve süpürgeyi kullanıyor. Kalkışa hazır olduğunda ön tekerleğin altındaki tuğlayı çekip çıkarıyor ve yola çıkıyor. Başlangıçta her şey planladığı gibi giderken kısa süre sonra gaz pedalı hakimiyetini kaybederek yastık taşıyan bir kamyonun arkasına giriyor. Böylece mümkün olan en yumuşak duruşu yapmış oluyor.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

Rowan Atkinson, çekimler sırasında gerçekten de güvenli şekilde bağlandığı bu koltuğa oturmuş olsa da otomobili aslında yerde yatarak önündeki küçük bir ekran sayesinde kontrol eden bir dublör sürücü kullanıyordu. Dublör kullanılan bu sahne için şüphesiz başka bir Mini'nin daha, büyük ölçüde modifiye edilmesi gerekti. Rowan Atkinson, özel bir gün, yardım etkinliği veya benzer bir etkinlik için rolünü yeniden canlandırıyorsa genellikle etkinliğe bu otomobilin bir replikasını kullanarak geldiğini görüyoruz. Bu da otomobilin ikonlaştığının bir kanıtı niteliğinde.

Mini, dizinin başka bölümlerinde de boy gösterdi, ancak bunlar arasında en çok hatırlanan “Mr. Bean Okula Geri Dönüş” adlı 11. bölüm oldu. Bu bölümde Mr. Bean, bir ordu gösterisinde kendi Mini'sini ona çok benzeyen bir başka Mini ile değiştiriyor. Çünkü bu Mini'nin gözüne daha cazip gelen “rezerve” yazısıyla ayrılmış bir park yerine park edilmiş olduğunu görüyor. Ancak çok geçmeden aslında park yerinin değil, diğer Mini'nin rezerve olduğu anlaşılıyor. Mr. Bean otomobilleri değiştirdiği için kendi Mini'si bir tank tarafından eziliyor. Otomobilden geriye sağlam kalan tek şey asma kilidi oluyor. “Mr. Bean En İyiler” adlı derleme bölümde, bu ezilen Mini’yi Mr. Bean’in tavan arasında bir battaniyenin altında görüyoruz. Bu da sahibinin Mini’ye yakışır şekilde veda ettiğini gösteriyor.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

MINI’NİN BOY GÖSTERDİĞİ DİĞER BÖLÜMLER.

Mr. Bean, ikinci Mini’si ezildikten iki bölüm sonra, tamamıyla aynı başka bir Mini ile karşımıza çıkıyor. Bu Mini, aslında ilk başta imha edilmesi planlanan Mini olabilir ya da belki de Mr. Bean'in hayatını neden ve nasıl sorularıyla pek de sorgulamamız gerekiyor.

Televizyondan sonra bu küçük otomobilin beyaz perde macerası başladı. 1997 yapımı “Bean: Bir Felaket Filmi” adlı sinema filmi için Mini ile çekim yapılmış olsa da, otomobilin Harrod's Alışveriş Merkezi'nin içinde gezdiği bu sahne, montaj sırasında filmden çıkarıldı. Bu yüzden Mini'nin beyaz perdede boy gösterdiği ilk film 2007 yapımı “Mr. Bean Tatilde” oldu. “Nissan Amarillo Yellow” gövde rengine sahip otomobil, bu filmde küçük bir rol aldı. Çok benzer bir Mini'nin yer aldığı filmde bu kez soldan direksiyonlu bir model kullanıldı. Bunun nedeni, otomobilin Mr. Bean’e değil, Sabine karakterine ait olmasıydı. Mini, son olarak 2015 yılında Birleşik Krallık’taki Comic Relief adlı hayır kurumu için çekilen bir skeçte boy gösterdi. Skeçte kullanılan otomobil, Mr. Bean’in altıncı Mini’siydi.

Mr. Bean’in Mini’si popüler kültürde en çok tanınan otomobillerden biri haline geldi. Bu Mini, yan yana dizilmiş diğer otomobillerin yanına konulsa muhtemelen herkes onun kime ait olduğunu tahmin edebilir. Mr. Bean’in otomobiliyle yaşadığı komik maceralara kahkahalarla güldükleri zamanları da muhtemelen hatırlayacaklardır. Bu türden bir tanınırlık, geçmiş ve karakter ile kim bilir, belki de bu küçük Mini’yi ekranda son görüşümüz değildir.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye

MINI ONE-OFF SERİSİ.

2022 Avrupa Şampiyonası sırasında Königsplatz, Münih'te bir dizi benzersiz MINI otomobili görebilirsiniz. İster filmler ya da faydalı amaçlar doğrultusunda üretilmiş olsun ister tüm dünyaya MINI'nin kişiliğinin farklı yönlerini göstermek üzere ünlüler tarafından tasarlanmış olsun, her birini eşit düzeyde seviyoruz.

Şunlara da göz atın:

David Bowie tarafından tasarlanan parlak Mini.

DSQUARED2 tarafından tasarlanan off-road MINI.

Unutulmaz, şekil değiştiren Mini Wildgoose motorlu karavan.

En şık, Batman'den ilham alan pembe Mini, Mini Dondurma Aracı.

Mr. Bean’in MINI’si | MINI Türkiye