MINI OTOMOBİLİNİN GELİŞİMİ.

1959'da savaş sonrası kemer sıkma dönemi ve yakıt sıkıntısının ortasında, Sir Alec Issigonis krizi ustalıkla fırsata çevirmeyi başardı. Yakıt tasarrufunu, mühendislik ve tasarım açısından ele alarak daha sonra MINI'nin temel bir ilkesi haline gelen yaratıcı alan kullanımıyla sorunu çözdü.

MINI GELİŞİMİNİN TETİKLENMESİ.

MINI'nin enine motoru, bildiğimiz otomobil mühendisliği kurallarını alt üst etti. Issigonis'in radikal tasarımı, gereksiz olan her şeyi ortadan kaldırdı. Kullanıcılar ilk Mini’yi sipariş ettiklerinde, ısıtma sistemi bile opsiyoneldi; Issigonis, buna gerçekten gerek olmadığını düşünmüştü. Daha sonra bu özelliği standart hale getirdik ve birkaç ek özellik daha ekledik. MINI olarak halen temel konulara odaklanmaya inanıyoruz.

Issigonis’in tasarımı dikkat çekiciydi; ancak bu otomobil, motor sporlarının öncüsü olan arkadaşı John Cooper’dan biraz destek aldıktan sonra gerçek anlamda bir Mini haline geldi. Cooper, prototip ile bir gezintiye çıktı ve yakıt tasarrufu sağlayan bu otomobilin viraj dönme becerisinin benzersiz olduğunu fark etti. Bunun üzerine Cooper, Issigonis’i ikna ederek Mini’yi Monte Carlo Rallisi’ne hazırlamaya başladı. Hikayenin devamı, yarış tarihinde saklı. Issigonis ne kadar en aza indirgeme taraftarıysa, Cooper da o kadar en fazlasına ulaştırma taraftarıydı. Issigonis temel özelliklere odaklanırken Cooper ise deneyimi en üst seviyeye çıkarmakla ilgileniyordu.

İlk Mini, elbette tekerleği yeniden icat etmedi. Ancak bir otomobilin nasıl olabileceği fikrinde devrim yarattı. Kuralları yıktı. Yenilikçi süspansiyon sistemi otomobile, hayranlarının halen tutkuyla söz ettiği ünlü Mini go kart hissini kazandırdı. Farklı düşünmeye cesaret eden bir mühendis tarafından üretilen dış tasarım benzersizdi ve Mini’yi anında bir tasarım ikonu haline getirdi. Ancak belki de hepsinden önemli olan şey, Issigonis ve Cooper’ın yaklaşımları arasındaki verimli gerilimdi. En az ve en çok arasındaki karşıtlık, Mini’yi bu kadar benzersiz kılan unsurdu. Bu da sürüş keyfinde taviz vermeden yakıt tasarrufu sağlayan iddialı bir küçük otomobil ortaya çıkardı. Aynı yaklaşım günümüzde de bize ilham vermeye devam ediyor.