16 EYLÜL 2022

Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye

BİR MINI’Yİ NASIL ÇİZERSİNİZ: OTOMOBİL ÇİZMENİN KOLAY YOLU.

İşinize yarayacak püf noktalarını bildiğinizde bir MINI çizmenin düşündüğünüzden daha kolay olduğunu fark edeceksiniz. MINI Otomobil Tasarımcısı Josef Kuhlmann’ın boş bir kağıt üzerine MINI Cooper S’i nasıl adım adım çizdiğini görmek için videomuzu izleyin.

BAŞLAMADAN ÖNCE DETAYLARI SEÇMEK İÇİN GÖZLERİNİZİ EĞİTİN.

Öncelikle, Picasso’nun bile pratik yaparak kendini geliştirdiği bir dünyada kimsenin çizim ustası olarak doğmadığını unutmayın. İlk kez çizim yapıyorsanız sonucun Louvre müzesinin duvarlarını süsleyecek kalitede olmasını beklememelisiniz. Perspektif temellerini öğrenmenin yanı sıra bir MINI’yi tanımlayan detayları gerçekten görmek için gözünüzü de eğitmelisiniz. Bu sayede otomobili daha kolay çizebildiğinizi fark edeceksiniz. MINI’nin özgün oranlarına ve farlar gibi detayların otomobile nasıl karakteristik bir görünüm kazandırdığına dikkat edin. Tüm dikkatleri üzerine çeken özgün renklerin nasıl kullanıldığına bakın. Gerçekçi bir çizim yaratmanın püf noktası, baktığınız şeyi gerçek anlamda görmektir.

Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye

RAHATLAYIN VE MINI’NİZİ ÇİZMENİN KEYFİNİ ÇIKARIN.

Bir şeyler çizmeye alışkın değilseniz işin en zor kısmı ilk çizgiyi çekmek olacaktır. Öyleyse nasıl başlamalıyız? İlk olarak MINI’nin oranlarını, yani otomobili tanımlayan kompakt boyutları anlamanız faydalı olacaktır. Josef, öncelikle çok hafif çizgilerle başlayarak kaba bir taslak çizmenizi öneriyor. Ardından, motor kapağını ve camları belirginleştirmek üzere “kesit çizgilerini” kullanın. Taslağınızın dış hattı olarak lastikleri yerleştirmeniz muhtemelen oldukça faydalı olacaktır. Ardından, yavaş bir şekilde çizgiler ekleyerek otomobilin gövdesini kaba taslak ortaya çıkarmayı deneyin. Bu aşamada radyatör ızgarası ve yan aynalar gibi somut detaylar yalnızca hafifçe çizilmelidir. Bu ilk çizgiler çiziminiz şekle girip biraz gölgelendirme eklemeye başladığınızda görünmeyeceği için bu noktada çizgiler hakkında fazla endişelenmeyin.

Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye
Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye
Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye

BİR PROFESYONEL GİBİ OTOMOBİL ÇİZMEK İÇİN ŞABLON KULLANIN.

Otomobil gövdesinin ana hatlarını tamamladıktan sonra artık temel olarak camlar ve tavandan oluşan üst bölüme geçebiliriz. MINI otomobillerin üst bölümünde, genellikle diğer otomobillerde bulunan belirgin sütunlar olmadığından bu koyu görünümlü kısım “siyah şeritler” olarak bilinir. Ardından, lastikler ve farlar üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu noktada, artık çiziminizde daha koyu çizgiler kullanmaya başlamanın da zamanı geliyor. MINI otomobillerin ön bölümünde karakteristik yuvarlak farlar bulunduğunu biliyoruz.. Oval bir şekil çizmek, özellikle daha önce pratik yapmadıysanız göründüğü kadar kolay olmayabilir. “Bu, profesyoneller için bile oldukça çaba gerektiren bir iş” diyen Josef, daha verimli çalışmak üzere şablonlar kullanıyor. “Örneğin, duvara çivi çakarken çekiç kullanıyoruz. Öyleyse, çizim yaparken neden işimizi kolaylaştıracak gereçler kullanmayalım?” Şablonları lastikleri çizerken de kullanmak iyi bir fikir olabilir. “Jantla birlikte ayrıntılı bir lastik çizmek, tüm çizimi tamamlamaktan daha uzun sürebilir” diyen Josef, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu yüzden öncelikleri belirlemenizi öneriyorum. Genellikle basit bir yer tutucu işinizi görecektir.”

MINI ÇİZİMİNİZİ İNCE DETAYLARI EKLEYEREK BİTİRİN.

Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye

Bir otomobil çizimini olabildiğince gerçekçi kılan şey detaylardır. Örneğin, farlara göz atalım. Farların MINI’ye özgü oval şekle sahip olması ve hem gölgelemenin uzun merceği yansıtması hem de genel görünümün MINI’nin odaklı ve samimi görünümü yeniden yaratması gerekiyor. Detaylara gösterilen dikkatin bir diğer önemli örneğini de radyatör ızgarası oluşturuyor. Izgaranın altıgen şeklini ve Cooper S’in belirgin hava girişlerini eksiksiz olarak yansıtmaya çalışın. Josef, bu konuda uzman tavsiyeleri verirken şunları söylüyor: “Ayrıntılarda kaybolmamak önemli. Çizime bir bütün olarak bakmaya devam etmeyi unutmayın”.

Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye
Bir MINI’yi Nasıl Çizersiniz: Otomobil Çizmenin Kolay Yolu | MINI Türkiye

KENDİ DÜNYANIZIN ŞEKİL VE RENKLERİNDEN İLHAM ALIN.

MINI, efsanevi otomobil tasarımının yanı sıra geniş yelpazedeki renk seçenekleri ve malzeme kombinasyonlarıyla da ünlü. Örneğin, British Racing Green renginin MINI markası ile mükemmel şekilde özdeşleştiğini söyleyebiliriz. Ancak, yeşilin MINI tutkunlarını büyüleyen tek tonu elbette bu değil. Renk, malzeme ve kaplama tasarımcısı olarak Evelin Hartmann’ın işinin önemli bir parçasını renk ve malzeme konseptini tasarlamak oluşturuyor. Yeni renk tonları için fikirler üreten tasarımcı, ardından bu fikirlere en uygun malzemeleri ve dokuları seçiyor. Ayrıca, otomobilin çeşitli şekillerdeki yüzeylerinde hangi renklerin en iyi sonucu verdiğini de test ediyor. Evelin, bu süreci şu sözlerle anlatıyor: “Bir konseptin gerçek tasarımına başlamadan önce birçok şeyden ilham alıyor ve kendime “ilham panoları” hazırlıyorum. Bu ilham panoları farklı renkler, yüzeyler ve dokuların fotoğraflarından oluşan kolajlar içeriyor. Hem günlük hayatımda hem de seyahat sırasında çok iyi bir gözlemci olduğumu düşünüyorum. Çünkü, etrafınızdaki her şey size yeni fikirler verebilir ve ortaya son derece kişisel yorumlar çıkarmanıza imkan tanıyabilir.” Farklı malzemeler ve renklerle oynamak, bu malzeme ve renklerin nasıl sonuçlar ortaya çıkardıklarını görmek oldukça önemli. Örneğin, kontrastlar, zıtlıklar ve vurgular ilgiyi üzerlerine çekerek tasarıma belirgin bir karakter kazandırıyor. “Merakınızı kaybetmemek ve dünyayı açık gözlerle keşfetmek çok önemli” diyen Evelin’in bu tavsiyesini unutmayın.