7 TEMMUZ 2021

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

JOHN COOPER’IN MİRASINI GELENEKSEL SPOR RUHUYLA YANSITAN MINI ANNIVERSARY EDITION.

MINI, yollarda maksimum sürüş keyfi ve yarışta efsanevi başarı mottosuyla bir araya geldiği Cooper Ailesi ile 60 yıllık iş birliğini kutluyor. MINI Cooper, MINI Cooper S ve MINI John Cooper Works modellerinden oluşan bu özel seri otomobiller dünya genelinde 740 adetle sınırlı olacak şekilde üretiliyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

Münih. 98 yıl önce bugün doğan John Cooper’ın adı yalnızca Formula 1 yarışlarındaki muhteşem başarısı ile değil aynı zamanda MINI markasının geleneksel sportif ruhuyla da yaşamaya devam ediyor. Her şeyin başlangıcı, John Cooper’ın klasik Mini ile 60 yıl önce kazandığı efsanevi yarış zaferine dayanıyor. Bu başlangıç, Cooper Ailesi ile MINI arasında günümüzde de devam eden iş birliğinin temeli olarak tarihteki yerini alıyor. Bu ortak gelenek, 1961 yılının Eylül ayında piyasaya sunulan ilk Mini Cooper’dan günümüzün model yelpazesinde yer alan sportif John Cooper Works modellerine kadar uzanıyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

İngiliz markası, bu önemli yıl dönümünü kutlamak için MINI 3 Kapı modelinin son teknolojiyi nostalji ile birleştiren özel bir versiyonunu piyasaya sunuyor. 2000 yılında aramızdan ayrılan John Cooper’a bir saygı duruşu niteliğinde olan MINI Anniversary Edition, maksimum sürüş keyfini efsanevi pilotun adıyla premium küçük otomobil segmentinde yaşatmaya devam ediyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

Anniversary Edition’ın ayrıcalıklı tasarımı ve donanım özellikleri, dünyanın dört bir köşesinde markanın sportif mirasına tutkuyla yaklaşan ve John Cooper adını yakından tanıyan MINI hayranlarına reddedilemeyecek bir teklif sunuyor. Bu özel seri kapsamında MINI Cooper 3 Kapı (ortalama yakıt tüketimi: WLTP’ye göre 6,1 - 5,5 litre/100 km, NEDC’ye göre 5,5 - 5,3 litre/100 km; ortalama CO2 emisyonu: WLTP’ye göre 138 - 124 g/km, NEDC’ye göre 127 - 120 g/km), MINI Cooper S 3 Kapı (ortalama yakıt tüketimi: WLTP’ye göre 6,7 - 6,2 litre/100 km, NEDC’ye göre 6,5 - 6,2 litre/100 km; ortalama CO2 emisyonu: WLTP’ye göre 151 - 140 g/km, NEDC’ye göre 149 - 142 g/km) ve MINI John Cooper Works (ortalama yakıt tüketimi: WLTP’ye göre 7,1 - 6,8 litre/100 km, NEDC’ye göre 7,1 - 6,9 litre/100 km; ortalama CO2 emisyonu: WLTP’ye göre 161 - 155 g/km, NEDC’ye göre 163 - 158 g/km) modelleri sunuluyor. Üretim kürsel çapta 740 otomobil ile sınırlandırılırken seri kapsamında sunulan otomobillerin sayısı, klasik Mini Cooper’ın başarıya ulaştığı ilk yarışta taşıdığı numara olan 74 ile başlıyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

John Cooper, otomobil yarışlarındaki öncü statüsünü 1950’li yılların başlarında kazandı ve ortadan motorlu spor otomobiliyle Formula 1 yarışlarında bir devrime imza attı. Motoru sürücünün arkasına yerleştirmek yerine sürücünün önünde konumlandırma fikri Jack Brabham’ın Formula 1 Cooper yarış otomobilleri ile 1959 ve 1960 yıllarında peş peşe iki dünya şampiyonluğu kazanmasına yardımcı oldu. Bu fikir günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Cooper’ın alışagelmemiş çözümlere olan tutkusu, klasik Mini ile küçük otomobil segmentinde bir devrim yaratan arkadaşı tasarımcı Alec Issigonis ile aynı paralelde seyrediyordu. Dört koltuklu bu kompakt otomobilin sportif potansiyelini fark etmekte geç kalmayan John Cooper, daha büyük frenlere ve 34 bg’den 55 bg’ye yükseltilen motor gücüne sahip küçük bir otomobil serisini şekillendirmeye başladı. Bu girişimin sonucunda dünyaya gelen Mini Cooper, piyasaya sunulduğu anda büyük bir başarı yakaladı. Cooper markası ve kırmızı bir halka ile çevrelenen marka yazısı artık ünlü olmuştu. İki yıl sonra daha da güçlü bir karakterle karşımıza çıkan Mini Cooper S, Monte Carlo Rallisinde 1964, 1965 ve 1967 yıllarında kazanılan üç zaferin temellerini attı.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

Bu noktadan itibaren, markanın seri üretim otomobillerine uygulanan Cooper tuning setleri popülerliğini artırmaya devam etti. Böylece, John Cooper Works markası henüz modern MINI 2001 yılında piyasaya sunulmadan önce yaratılmış oldu. Formula 1 takımının efsanevi liderinin oğlu John Michael “Mike” Cooper, bu marka altında MINI ile olan iş birliğine devam etti.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

John Cooper Works modelleri 2008 yılından bu yana MINI model yelpazesinin zirvesinde yer almaya devam ediyor ve günümüzde 306 beygir gücüne ulaşan motor kapasitesi ve teknik yarış bilgilerinin yardımıyla geliştirilen bir süspansiyon teknolojisi sunuyor. John Cooper Works ile MINI’nin ortak spor kariyeri, Dakar Rallisinde elde edilen altı genel klasman birinciliği ile modern çağda da kendini gösteriyor. Ailenin yeni neslini temsil eden Charlie Cooper, hem bir yarış pilotu hem de marka elçisi olarak ailesinin MINI ile olan iş birliğini yaşatmaya devam ediyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

MINI markası ile Cooper Ailesi arasındaki ortak tarihe ait ince ayrıntıları yeni seri kapsamında sunulan otomobillerin hem dış hem de iç tasarımında görmek mümkün. John Cooper tarafından tasarlanan ilk yarış otomobilleri kendilerine has beyaz vurgulu yeşil gövde renkleri ile tanındığından, MINI Anniversary Edition serisi metalik British Racing Green renginde sunuluyor. Metalik Midnight Black versiyonu da bir alternatif olarak öne çıkarken MINI John Cooper Works modelleri için Rebel Green seçeneği de tercih edilebiliyor. Tüm renk seçeneklerinde tavan, dış ayna kapakları ve kapı kollarının yanı sıra ön ve arka farların kenar çizgilerinde beyaz renk kullanılıyor. Dış tasarımdaki diğer trim öğeleri parlak Piano Black renginde sunuluyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

Bu muhteşem dış tasarım özellikleri beyaz motor kapağı şeritleri ve kırmızı vurgu çizgisinin yanı sıra motor kapağında ve kapıların üzerinde yer alan ve bir yarış efsanesinin doğuşunu temsil eden 74 rakamı ile tamamlanıyor. Bu detay, klasik Mini Cooper’ın yarış pistinde ilk zaferini kazanırken üzerinde taşıdığı 74 numaraya bir gönderme yapıyor.

MINI Anniversary Edition, otomobilin sportif karakterini öne çıkaran ve zengin mirasına dikkat çeken modele özgü özelliklerle beraber John Works Trim koleksiyonun içeriklerini bir araya getiriyor. Örneğin, frekans seçimli sönümleme özelliğine sahip süspansiyona 2 renkli tasarımıyla 18 inç, Circuit Spoke, John Cooper Works hafif alaşım jantlar eşlik ediyor. Kapı eşik kaplamalarında, yan süs pedlerinde, C sütunlarında ve Nappa spor derinin kullanıldığı direksiyonun merkez kolunda “COOPER” logosu hemen göze çarpıyor.

MINI Anniversary Edition | MINI Türkiye

Serinin iç tasarım donanımında Carbon Black kaplamalı Dinamica/deri spor koltuklar, antrasit renkli tavan döşemesi, paslanmaz çelik pedal seti ve parlak Piano Black iç kaplamalar kullanılıyor. Orijinal John Cooper logosundan esinlenen kırmızı halka, bagaj bölmesi kapağını ve ön yolcu bölümündeki iç tasarım yüzeyini süslüyor. Sürücü tarafında ise iç tasarım yüzeylerinde John, Mike ve Charlie Cooper’ın imzaları göze çarpıyor. Seriye özel karakter özelliklerin bir başka göstergesi olarak, sürücü tarafındaki kapı çerçevesinin iç kısmında John Cooper’ın imzasını taşıyan bir amblem, el yazısıyla yazılmış "1 of 740" notu ve "60 YEARS OF MINI COOPER - THE UNEXPECTED UNDERDOG" ifadesi karşımıza çıkıyor.

Bu özel seri otomobillerin ayrıcalıklı ve sportif görünümü, Orijinal MINI Aksesuarları kapsamında sunulan seçkin opsiyonlarla mükemmel şekilde tamamlanabiliyor. Piano Black MINI Karakter Şeridi, dış tasarımın siyah ve beyaz trim öğeleri arasındaki çarpıcı kontrastı güçlendiriyor. Diğer opsiyonlar arasında karbon kaplamasıyla MINI Spor anten ve egzoz çıkışı yüzeyleri yer alıyor. Anniversary Edition MINI John Cooper Works modeli için delikli ve oluklu John Cooper Works fren diskleri de sunuluyor.