01 ARALIK 2020

MINI x Paul Smith | MINI Türkiye

Münih. MINI ve tasarımcı Paul Smith 1999’dan bu yana yaptıkları ikinci iş birliğini duyurdu. İki isim de güçlü  geleneğe sahip birer İngiliz olmalarının yanı sıra sürekli geliştirmeye ve ürünleriyle geleceği daha iyi bir yer haline getirmeye yönelik ortak bir sorumluluğu da paylaşıyorlar. İki marka mevcut kaynakları sorumlu bir şekilde ve en yüksek verimlilikte kullanmayı taahhüt ediyor. Başarılı iş birliğinin bu yeni safhasında iki marka da sürdürülebilirliğe çok daha güçlü bir şekilde odaklanan tasarım çözümleri geliştirmek üzerine yaratıcı bir diyalog kuracak.

Bir düşünce tarzı olarak sürdürülebilirlik.

İlk Mini otomobilinin merkezinde yer alan fikir, sürdürülebilirlik ilkesini temel alıyordu. Petrol krizinin tam ortasında tasarlanan ilk Mini, malzeme ve kaynak kullanımını en aza indirirken en üst düzeyde kullanım alanı ve sürüş keyfi sunan bir aile otomobiliydi. Klasik Mini, hiç kimse sürdürülebilirlik konusunda konuşmazken, az kaynakla ne kadar fazla şeyin başarılabileceğini gösterdi. Küçültme ve azaltma, o zamanlar önemli olan bir bakış açısıydı ve dolayısıyla en başından itibaren MINI’nin düşünce yapısının önemli bir parçası haline geldi. 

MINI Tasarım Müdürü Oliver Heilmer şunları söylüyor: “Geniş, çok işlevli bir MINI modeline yönelik vizyonumuz olan MINI Vision Urbanaut ile ilk Mini’nin sürdürülebilirlik konseptini geleceğe taşıyoruz. Model küçük bir alanda maksimum hacim sunuyor. Her zamankinden yüksek seviyede çok yönlü. Üstelik iç tasarımı tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor; deri ve krom kullanımından da tamamen kaçındık.

Sir Paul Smith şunları ekliyor: “Tasarımın en ikonik örneklerinin çoğunda anahtar konu sadeliktir. Diğer bir deyişle ne ilave ettiğin değil, ne çıkardığın önemlidir. Moda düşüncesi de buna benzer. MINI’de olduğu gibi Paul Smith için de sürdürülebilirlik, daha bu sözcüğü kimse dillendirmezken doğal bir yaklaşım sayılıyordu. Her zaman malzemelere ve üretim koşullarına sorumlu bir yaklaşımın peşindeydik. Geri dönüşümlü ambalaj kullanmak, atık kumaş miktarını azaltmak ve mağazalarımızın enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik etmek uyguladığımız önlemlerden yalnızca birkaçı ve sürekli olarak daha fazlasını yapabilmenin yollarını arıyoruz.” Oliver Heilmer’a göre atılacak sonraki mantıklı adım bir iş birliği yapmak: “Benzerliklerimiz nedeniyle birbirimize yaklaştık. Moda dünyası ile otomotiv endüstrisi arasındaki farklılıklar sayesinde birbirimize ilham veriyor ve birbirimizi güçlendiriyoruz. Çünkü sürdürülebilirlik olmadan gelecek olmaz.”

MINI x Paul Smith | MINI Türkiye

MINI VE PAUL SMITH.

Sir Paul Smith İngiltere’nin önde gelen tasarımcılarından biridir. Paul Smith, geleneksel ve moderni bir araya getiren yaratıcı estetiğiyle tanınıyor. 1990’ların sonunda Paul, Klasik Mini’nin sınırlı sayıda özel modeli için Mini ile iş birliğine gitti. Otomobil Sir Paul’un hayal gücünün ürünü olan mavi renkte boyanmıştı ve bununla uyumlu antrasit jantları taşıyordu. Bir o kadar popüler olan bir başka model de Klasik Mini’nin 40. doğum günü için üretilen özel bir modeldi. Bu model de Smith’in imzası olarak kabul edilen çok renkli şeritlerle boyanmıştı.

Planlanan iş birliği konusunda daha fazla bilgi ileride duyurulacaktır.

MINI x Paul Smith | MINI Türkiye