12 ŞUBAT 2021

MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti | MINI Türkiye

MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti. Rekortmen Stéphane Peterhansel, MINI JCW Buggy ile zafer kazandı.

Şampiyonluk unvanı başarıyla korundu. MINI John Cooper Works Buggy, 2020’de elde ettiği birinciliğin ardından üst üste ikinci kez Dakar Rallisi'ni kazandı. Bu kez Suudi Arabistan çölünde gerçekleştirilen rallide on iki etaptan sonra podyuma çıkmayı başaranlar, rekortmen yarış pilotu Stéphane Peterhansel (FRA) ve yardımcı pilotu Edouard Boulanger (FRA) oldu. Bu, Peterhansel’in Dakar’da genel klasmanda elde ettiği 14. birincilik ve MINI ile katıldığı 2012 ve 2013 rallilerinden sonra kazandığı üçüncü zafer oldu. MINI şu anda ünlü dayanıklılık rallisinde genel klasmanda toplam altı birinciliğin sahibi. 2020'de zafer kazanan Carlos Sainz (ESP) ve yardımcı pilotu Victor Cruz (ESP), MINI JCW Buggy ile yarışı bu kez üçüncü sırada tamamladı.

MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti | MINI Türkiye

Peterhansel ve Boulanger, Cidde'de (Suudi Arabistan Krallığı) düzenlenen 43. Dakar Rallisi'nde bitiş çizgisine genel sıralamada 14:51 dakika önde ulaştı. İkili yalnızca bir etapta birinci oldu, ancak büyük bir istikrar gösterdi ve önemli bir hata yapmadı. Üçüncü sırada yer alan Sainz ve Cruz, üç etap galibiyeti aldı ve yarış sonunda kazananlarla aralarında 1:01:57 saat fark oluştu.

Peterhansel, etkileyici Dakar rekoruna bir yenisini daha ekledi. Peterhansel, şu ana kadar ralliyi motosikletle altı kez (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998) ve otomobille sekiz kez (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017, 2021) kazandı. MINI, 2012 ile 2015 yılları arasında MINI ALL4 Racing ile art arda dört galibiyet kazandı ve şimdi ise 2020 zaferinden sonra MINI JCW Buggy ile art arda ikinci kez birincilik elde etti.

Bu yılki yarışmada Peterhansel ve Sainz'e ek olarak üçüncü bir MINI takımı ilk ona girdi. Vladimir Vasilyev (RUS) ve Dmitry Tsyro (UKR), MINI JCW Rallisi’ni altıncı sırada tamamladı. Suudi Arabistan'da 2021'de toplam sekiz MINI aracı yarıştı ve bunların altısı bitiş çizgisine ulaştı.

MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti | MINI Türkiye

Dakar Rallisi 2021’den alıntılar:

Stéphane Peterhansel.

“Kazandığım için çok mutluyum. Yarışın çoğunda genel sıralamalarda önde olduğumuz için üzerimizde büyük bir baskı vardı. Böyle bir durumda yalnızca kaybedebilirsiniz. Ancak şunu söylemeliyim ki, Dakar rallisinde neredeyse mükemmel bir yarış çıkardık ve büyük bir hata yapmadık. Bu da bir kez daha başarının anahtarı oldu. Edouard ile mükemmel bir takım olduk ve yanımda yarıştığı için çok mutluyum. Yapabileceğinin en iyisini yaptı.”
MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti | MINI Türkiye

Bernd Körber – MINI markası Başkanı.

“MINI John Cooper Works Buggy, X-raid ekibi ve özellikle Stéphane Peterhansel ve Edouard Boulanger için müthiş bir başarı. Dakar rallisini kazandığınız için tebrikler! 2020'deki zaferlerinden sonra tekrar podyuma çıkmayı başaran Carlos Sainz ve Lucas Cruz'u da tebrik ediyoruz. Üst üste ikinci Dakar birinciliğini, 2012'den beri altıncı MINI zaferini kazandık. MINI ailesindeki herkes bu başarıyla gurur duyabilir. Buggy'ye ek olarak, dört çeker sistemiyle MINI John Cooper Works Rally bir kez daha çok iyi bir iş çıkardı. Dünyanın en zorlu dayanıklılık rallisinde yarışan ve bitiş çizgisine ulaşan tüm MINI yarışçıları adına çok sevindim. Maalesef hepimizi derinden etkileyen Pierre Cherpin'in geçirdiği trajik kaza nedeniyle bu başarı için buruk bir sevinç yaşadık. Yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.”
MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti | MINI Türkiye

Sven Quandt - X-raId CEO’su.

"Kazanmak hiçbir zaman kolay olmadı, ancak bu galibiyet özellikle zordu çünkü arazi Afrika'ya çok benziyor. Arazinin çok taşlı olduğu hızlı ve yavaş bölümler vardı. Buna bir de navigasyon zorlukları eklendi. Eve MINI'nin altıncı zaferiyle döndüğümüz için çok mutluyuz. Dakar rallisinden önce birinci veya üçüncü olmayı hayal etmeye cesaret edemiyorduk. Son 14 gün çok yorucu geçti. Rallinin çoğunda genel sıralamalarda önde olmanın yarattığı baskı, navigasyon zorlukları ve çok fazla lastik hasarı vardı. Ancak Stéphane, ona “Bay Dakar” denilmesinin tesadüf olmadığını bir kez daha gösterdi. Çok akıllıca ve stratejik bir şekilde yarışarak zorlu arazide parladı. Yalnızca bir gün birinci oldu, ancak genel sıralamada 14 dakika önde olmayı başardı.”

2021 Dakar Rallisi hakkında daha fazla bilgi için, organizatörün ana sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Dakar Rallisi 2021 : MINI yarışçılarının final sonuçları.

MINI, 2021 Dakar Rallisi’nde genel klasmanda altıncı kez birincilik elde etti | MINI Türkiye