MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye

MINI DAVID BOWIE ÖZEL TASARIM MODELİ.

Kendini Yansıt. David Bowie, 40. doğum günümüz için Klasik bir Mini Cooper'ı krom kapladığında aklındaki fikir tam da buydu.

MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye

David Bowie hakkında bizim söyleyebileceğimiz, şimdiye kadar söylenmemiş çok fazla şey yok. Denemeye kalksak bile herhalde hakkını veremeyiz. Bowie, kendisini sürekli olarak yeniden tanımlayan, sosyal ve kültürel beklentilere meydan okuyan bir sanatçı, müziği ve kişiliği aracılığıyla birçok kişi için çok fazla anlam ifade eden bir kişiydi. Birçok disiplinde unutulmaz sanat eserleri üreten Bowie, çok nazik ve iyi, ince bir mizah anlayışına ve kıvrak zekaya sahip bir insan olarak da tanınıyordu. Bu yüzden tüm zamanların eşi benzeri olmayan, en büyüleyici Mini'lerinden birini yarattığı için büyük gurur duyuyoruz.

MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye

İster Ziggy Stardust, ister Major Tom veya Aladdin Sane olsun, Bowie her zaman gizemli ve canlı bir figürdü. Bu sebeple yaşamını ve başarılarını çevreleyen birçok şehir efsanesi olması hiç şaşırtıcı değil. MINI'nizle geldiğiniz bir akşam yemeğinde genç David Bowie'nin otomobilin orijinal üretimi başladığında Mini üreticisi olan BMC’de çalıştığı hikayesini duymuş olabilirsiniz. Hatta daha ileri giderek bunun fotoğraflı kanıtı olduğunu da söyleyebilirler. Ne yazık ki bu sadece bir mit; Bowie, Mini MK 1 üretildiği sıralarda yaklaşık 12 yaşındaydı, dolayısıyla kesinlikle Mini üretim hatlarından birinde çalışmadı. 

MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye
Ancak 1999'da müzisyenden markanın 40. doğum günü için çok özel bir Mini tasarlaması istendiği bilgisi kesin. Paul Smith, Kate Moss, Mark Ward ve Natasha Caine gibi diğer sanatçı ve tasarımcılardan da aynı görev istenmişti. Bu otomobiller de gerçekten yaratıcı ve göz alıcı tasarımlara sahip olmalarına rağmen, görünüm olarak en radikali muhtemelen Bowie'nin otomobiliydi.
MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye
Bowie, Mini Cooper'ı yansıtıcı ayna kaplamayla sararak aslında krom bir otomobil yarattı. Bu olağanüstü otomobilde krom kaplamanın dokunmadığı parçalar sadece tekerlekler ve stop lambaları oldu. Bunun nedeni de otomobilin, en azından teorik olarak, sürülebilir olması gerekmesiydi. Tasarımı sorulduğunda Bowie şunları söylemişti: “Çevresinden ayırt edilemeyen bir şey yapmak istedim. Bu İmparatorun yeni giysileri”. Bu küçük otomobil ikonik ve canlı renk temasıyla çok iyi tanındığından kesinlikle Mini'nin kimliğiyle oynuyordu. Fakat aynı zamanda bu görünümüyle David Bowie Mini, aklınıza gelebilecek diğer Mini otomobillerden çok daha fazla ayrıştı.

DAVID BOWIE

David Bowie ile ilgili her şeyde olduğu gibi, bu otomobil de eğlenceli bir tasarımdan daha fazlası. Yansıtıcı yüzeyler hakkında ise açıklaması şu şekilde: "Otomobile bakan kişinin kendi görüntüsü doğrudan arayüz haline geldiğinden görmek çok zorlaşıyor." Mini David Bowie Özel Tasarım Modeline bakan herkesin aslında kendilerine bakıyor olacağı bir gerçek. Fakat bu yansımanın, kişiler içi bir miktar kedi kendine düşünmeye yol açabileceği, MINI’yi neden bu kadar sevdiklerini düşünmeye yöneltebileceği bir gerçek.

MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye
Yıl dönümü kutlamalarında kendisine diğer hangi İngiliz tasarım ikonunun Mini ile aynı prestije sahip olabileceği sorulduğunda düşünceli bir şekilde fakat sonradan değerlendirildiğinde pek de şaşırtıcı olmayacak şekilde "Her Britanyalı" olarak yanıtlamıştı. Mini'nin kendisi için ne ifade ettiği ve tasarımının neden bu kadar kalıcı olduğu sorulduğunda ise yalnızca "park etmek" demişti. Yüzünde alaycı bir gülümsemeyle mi bunu söylemişti artık bilemiyoruz fakat bilmeyi isterdik. Diğer yandan Mini'nin bu faydalı özelliğinin otomobilde en çok takdir ettiği şey olması her zaman yollarda olan bir insan için tamamen gerçek olabilir. İngiliz tasarımının diğer ikonik örnekleri sorulduğunda yine David Bowie'den beklenecek bir yanıt olarak "Sandviç" cevabını vermişti.
MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye

MINI ONE-OFF SERİSİ.

2022 Avrupa Şampiyonası sırasında Münih, Königsplatz'da bir dizi benzersiz MINI otomobili görülebilir. İster filmler ister faydalı amaçlar için ya da tüm dünyaya MINI'nin kişiliğinin farklı yönlerini göstermek üzere ünlüler tarafından yaratılmış olsun hepsini aynı şekilde seviyoruz.

Şunlara da göz atın:

DSQUARED2 tarafından tasarlanan off-road hakimi MINI.

Unutulmaz Mini motorlu ev, şekil değiştiren Wildgoose.

En şık, Batman'den ilham alan pembe Mini, Mini Dondurma Aracı

MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye