05 MART 2020

MINI Electric Lizbon | MINI Türkiye

MINI ELECTRIC LIZBON

MINI Electric modelinin aydınlattığı yolla herkes için sürdürülebilir mobilite.

"2020 Avrupa’nın Yeşil Başkenti” Lizbon’da gerçekleştirilen görkemli ışık kurgusu , elektrikli otomobiller için ev dışı şarj altyapısındaki ilerlemeyi gözler önüne serdi. Şarj istasyonlarına yerleştirilen projektörler gökyüzünü aydınlatırken Portekiz’in başkentindeki bu etkinlik, elektrikli MINI Cooper SE’nin lansman kampanyasına dikkat çekmek açısından önemli bir rol oynuyor.

Münih/Lizbon. Elektrikli mobilite şehir trafiğini etkisi altına alıyor. Yeni MINI Cooper SE (ortalama yakıt tüketimi: 0,0 l/100 km; ortalama elektrik tüketimi: 16,8 – 14,8 kWsa/100 km; ortalama CO2 emisyonu: 0 g/km) sonunda MINI’ye özgü eğlenceli sürüş karakterinin şehir ortamında sıfır emisyonla deneyimlenebilmesini mümkün kılıyor. İngiliz premium otomobil üreticisi, Portekiz’in başkenti Lizbon’da elektrikli modeli MINI Electric’i pazara sunarak tüm dikkatleri sürdürülebilir mobilite üzerinde topluyor. Elektrikli mobilitenin karizması, şehirdeki ev dışı şarj istasyonlarına yerleştirilen güçlü projektörlerin gece gökyüzüne yansıttığı ışık huzmeleriyle özel bir şekilde sembolize ediliyor. Işık gösterisi son derece açık bir mesaj veriyor; şarj noktaları açısından herhangi bir eksiklik yok. MINI Electric, şarj noktalarına giden yolu gösterirken hazır olduklarını da vurguluyor. Yerel emisyonsuz mobiliteye geçme zamanı artık geldi.

MINI Electric Lizbon | MINI Türkiye

MINI Electric tarafından gerçekleştirilecek bu gösterinin yeri titizlikle seçildi. Lizbon Avrupa Komisyonu tarafından “2020 Avrupa’nın Yeşil Başkenti” seçti. Atlantik sahilinde yer alan bu metropol, çevre koşullarının ve şehirdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çok sayıda girişim sayesinde bu ödülü almaya hak kazandı. Toplam 500’den fazla ev dışı şarj istasyonuyla Lizbon, elektrikli otomobillere elektrik enerjisi sağlayan en yoğun istasyon ağlarından biri haline geldi. Şehir yönetimi de yerel emisyonsuz mobiliteye gittikçe daha çok yöneliyor. Belediye filosunun yüzde 39’u elektrikli otomobillerden oluşuyor.

Lizbon şehir yönetimi ve MINI Electric iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte şehir merkezi ve Atlantik sahilindeki üç bölgeye odaklanıldı. Kelimenin tam anlamıyla şarj noktaları ağının yoğunluğu vurgulanırken elektrikli sürüşe yönelik kusursuz koşullar da gözler önüne serildi. Projektörlerin gökyüzüne yansıttığı ışık huzmeleri sürücülere elektrikli otomobillerinde yer alan yüksek gerilimli bataryaları neredeyse şehrin her köşesinde şarj edebileceklerini duyurdu. Işık gösterisi hava trafiğine etkisi olmaması açısından Portekiz hava güvenliği yetkilileriyle yakın iş birliği içinde tasarlandı.

MINI Electric Lizbon | MINI Türkiye

Lizbon, şarj altyapısının genişletilmesi açısından son zamanlarda önemli ilerlemeler kaydetmiş birçok şehir için bir yol gösterici haline geliyor. Avrupa çapında elektrikli otomobiller için 170.000’in üzerinde ev dışı şarj istasyonu ağı bulunuyor. Buna paralel olarak batarya/hücre teknolojisi de menzil açısından düzenli bir gelişme elde ediyor. Sonuç olarak yeni MINI Cooper SE, otomobilin zemininde bulunan yüksek gerilimli batarya formunda tasarlanmış özel bir teknolojiden yararlanıyor ve 235 ile 270 kilometre arasında bir menzil sunacak şekilde yapılandırılabiliyor. Otomobil geleneksel motora sahip bir MINI 3 Kapı otomobille tamamen aynı miktarda yolcu ve bagaj hacmi sunuyor.

Yeni MINI Cooper SE’nin 184 bg motor gücünde ve anında yüksek seviyede güç üreten motoru tarafından sunulan sürüş keyfi kesinlikle benzersiz. Otomobil 3,9 saniyede 0’dan 60 km/sa hıza ulaşırken ve 7,3 saniyede 100 km/sa hızı buluyor. Yüksek gerilimli batarya şarj edilirken herhangi bir gecikme yaşanmıyor. Yeni MINI Cooper SE’nin şarj cihazıyla 50 kW’a kadar yenileyici enerji rezervinin yanı sıra doğru akım hızlı şarj istasyonları da kullanılabiliyor. Bu sayede yüksek gerilimli batarya yalnızca 35 dakika içinde toplam kapasitesinin yüzde 80’ine kadar şarj edilebiliyor.