07 Haziran 2018

 MINI LIVING KENTSEL KABİNLER.

MINI LIVING: KENTSEL KABİNLER.

MINI, Los Angeles Tasarım Festivali'nde sergilediği MINI LIVING Kentsel Kabinler ile, minimum alanda maksimum yaşam kalitesine nasıl ulaşılabileceğini gösteriyor.

 

MINI, MINI LIVING Kentsel Kabinler’i 7-10 Haziran 2018 tarihlerinde Los Angeles'ta gerçekleştirilecek LA Tasarım Festivali'inde sunuyor. Mikro daire konsepti, yerel mimarlar olan FreelandBuck ikilisi ile iş birliği içinde LA şehir merkezinde, kullanım dışı kalmış bir tavanarasında geliştirildi.

 

LA'daki Kentsel Kabinler, geçtiğimiz yıl MINI LIVING tarafından geliştirilen konseptin üçüncü yorumu ve bu çalışmada toplamda beş konsept yorumu geliştirilecek. Kentsel Kabinler, yalnızca 15 m2'lik bir alanda yüksek düzeyde esneklik ve birçok olanak sunan geçici bir yaşam alanı sağlıyor. En önemli tasarım odaklarından biri ise yerel kimliğin ve kültürün dikkate alınması. Londra, New York City ve Los Angeles'tan sonra, yılın ikinci yarısında projenin Pekin ve Tokyo'da hayata geçirilmesi planlanıyor.

MINI LIVING KENTSEL KABİNLER.

Bu konsepti hayata geçiren MINI, yaratıcı apartman dairesi çözümleri alanında global bir ağ oluşturmaya yönelik ilk adımı atıyor. Bu global ağın temelindeki fikir yaşadıkları şehirden bağımsız olarak, dairede yaşayan kişilerin kendilerini evinde hissetmesini sağlamak. MINI Strateji ve İnovasyon Başkanı Esther Bahne bu konuda şunları söylüyor: "Ortak yaşam konseptinin kendimize ait farklı bir yorumu üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, kapıları açarak ve ortak bir alan yaratarak gerçek bir topluluk hissi sağlamak. Kurulumlarımız ve vizyon sahibi formatlarımız, alanın yaratıcı kullanımında çok sayıda yeni imkan keşfetmeyi amaçlıyor ve şimdi ise öğrendiklerimizi gerçek inşaat projeleri olarak hayata geçiriyoruz. Şu anda Şanghay'da paylaşımlı ve ortak yaşam alanına sahip 50'den fazla dairenin tamamlandığı ilk merkezimiz üzerinde çalışıyoruz ve bu merkez önümüzdeki yıl Nisan ayında açılacak." Kentsel Kabinler, konsept ve tasarım açısından gerçek MINI LIVING binalarını temsil ediyor.

 

BÜYÜK YAŞAMLAR. KÜÇÜK AYAK İZLERİ.

MINI LIVING Kentsel Kabinler, küçük bir alanda mümkün olduğunca fazla yaşam kalitesi sunmayı amaçlıyor. Bu kabinler üç yapısal unsurdan oluşuyor. Bir tarafta oturma ve uyuma alanı olan iki dış modül ve diğer tarafta ise banyo ve mutfak yer alırken, her iki unsur da MINI LIVING ekibi tarafından tasarlanmış. Üçüncü bölüm ise enstalasyon özelliğinde deneyimsel bir alandır ve MINI tarafından boş alan olarak tanımlanır; yerel bir mimarlık ofisinden her kabinde yer alan bu boş bölümün doldurulması istenir. Seçilen tema her zaman kabinin bulunduğu yerle ilgili olmalıdır. İki yaşam alanı, perfore metal dış cepheye sahiptir. Gün boyunca saydamlık, aydınlatma, mekansal izlenim ve karakteri değişir. İç kısmın görünümü, ahşabın şaşırtıcı ve modern malzemelerle birleştirilmesiyle oluşturulur. Temel MINI ilkesi olan "yaratıcı alan kullanımı" akıllı, yerden tasarruf sağlayan çözümler ile en ince ayrıntısına kadar yansıtılır. İtme, katlama ve döndürme mekanizmaları gündüz ve gece için çeşitli kullanım senaryoları sağlar. Ayrıca lombarlar, pencereler ve katlanabilen raflar, dairede yaşayanlar için özel alanları ve ortak alanları esnek şekilde kullanma imkanı sağlar. MINI LIVING konseptinin temel ilkelerine uygun olarak Kentsel Kabinler dışarı doğru açılır.

 

Kabinlerdeki yaklaşımın amacı; mevcut yaşam alanlarının azalmasına, fiyatlardaki artışa ve bunun getirdiği yaşam kalitesindeki düşüşe çözüm bulunmasının yanı sıra, daha homojen bir mimarinin global düzeyde yayılması sonucunda kültürel kimlik ve çeşitliliğin kaybolmasını önlemek için düzeltici bir önlem sağlamaktır. 

MINI LIVING KENTSEL KABİNLER.

Bir sonraki durak: Los Angeles

Los Angeles sakinleri, doğal çevre ile iç içe olmaya büyük önem verir.

 

LA'de bulunan MINI LIVING Kentsel Kabinler, kentsel bir vaha sağlayarak bu konuya şehir merkezinde kurulu bir alanla çözüm getirir. Kabinin deneyimsel alanında, Los Angeles'ta bulunan mimar FreelandBuck ikilisi, kabinin bol miktarda hava ve ışık alması için delikli alanlarla birlikte bir asma bahçe tasarladı. İkili ayrıca, sürekli değişen (kaleydoskopik) bir görsel etki yaratan iç içe geçmiş iki küp tasarladı. Bunun sonucunda ışık kırılmaları ve görsel yanılsamaların atmosferik bir etkileşimi, yani gözü yanıltmaya yönelik görsel bir sanat türü olan bir tür trompe l'oeil elde edildi. Dışa doğru çıkıntı yapan asma bahçe, bu anlamlı ışık oyunuyla birleşince, şehrin ortasında olmasına rağmen, ziyaretçilere doğada oldukları hissi uyandırıyor.

MINI LIVING KENTSEL KABİNLER.

Global kasaba fikri ile geleceğe bakış

Londra, New York ve şimdi LA'deki MINI LIVING Kentsel Kabinler’den sonra, konseptin bu yıl daha fazla şehirde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bir sonraki kabinler, Pekin'deki House Vision'da ve Tokyo'daki Design Art'da olacak. Her ikisine de, yerel mimarlar bireysel bakış açılarıyla katkıda bulunacaklar. Beş Kentsel Kabinler, 2019'da Şangay'da açılacak olan Çin'deki ilk ortak yaşam projesi olan MINI LIVING binasında yer alacak çeşitli işlevler ve alanlara ilişkin ilk ipuçlarını veriyor. Bunlar birlikte, kent yaşamının geleceğinin potansiyel olarak nasıl şekilleneceğini gösteren MINI LIVING girişimlerinden oluşan global bir kasaba oluşturuyor.

 

MINI LIVING Kentsel Kabinler, 7-10 Haziran 2018 tarihlerinde LA Tasarım Festivali'nde sergilenecek.

MINI LIVING KENTSEL KABİNLER.