02 ARALIK 2020

MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Münich. MINI markası, bir mekan vizyonunun yepyeni bir yorumu olan MINI Vision Urbanaut'u dünyaya özel bir yerde sunmak için #NEXTGen'i kullanıyor. Dijtal bir vizyonu temsil eden bu otomobil, her zamankinden daha fazla iç alan ve çok yönlülüğü minimum ayak iziyle sunuyor.

BMW Group Tasarım Müdürü Adrian van Hooydonk konuyu şöyle açıklıyor: “MINI markası her zaman ‘Akıllı Alan Kullanımını’ temsil etti. MINI Vision Urbanaut ile tamamen yeni ve zengin bir deneyim yaratarak özel alanı genel kullanım alanına doğru genişlettik.”

MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI anları.

MINI Tasarım Başkanı Oliver Heilmer ise şunları ekliyor: “MINI gelecekte kendini ‘MINI anları’ olarak adlandırabileceğimiz unutulmaz zamanları mümkün kılan ve bu anlarda size eşlik eden bir otomobil olarak görüyor. MINI Vision Urbanaut geniş çapta olası kullanım senaryoları sunmak amacıyla ‘Chill’, ‘Wanderlust’ ve ‘Vibe’ olmak üzere özel olarak yaratılan üç MINI an özelliğini kullanıyor. Chill anı, sizi arada sırada soluklanmaya ve biraz ara vermeye davet ediyor. Otomobil yolculuk sırasında bir çeşit sığınak, rahatlayabileceğiniz ya da tam konsantre şekilde çalışabileceğiniz huzurlu bir liman haline geliyor. Wanderlust ise MINI Vision Urbanaut’un kendi kendine ya da otomatik sürüş fonksiyonlarıyla sürüldüğü tek MINI anı. Vibe anı, başkalarıyla geçirilen zamanı her açıdan merkeze yerleştiriyor.” Dış ve iç tasarım mevcut MINI anını yansıtacak şekilde değişiyor ve deneyimi mümkün olan en iyi aşamada sunuyor. Tamamen kapsayıcı bir kullanıcı deneyimi tasarımı, sürdürülebilir malzemeler ve tamamen elektrikli motor sistemi ise genel konsepte ekleniyor.

MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

İç tasarım – Alanın Daha Yaratıcı Şekilde Kullanımı.

MINI Vision Urbanaut yenilikçi bir alan kullanım konsepti olarak içten dışa tasarlandı. Tasarımcılar dış tasarımı geliştirmeden önce, zemin planlarını, mobilya parçalarını ve boyutu göz önünde canlandırmak üzere ahşap ölçekli modeller kullanarak geniş bir iç mekan deneyimi yarattı. Proje devam ederken daha sonra sistematik şekilde iyileştirilecek bir dijital model oluşturmak üzere artırılmış gerçeklikten yararlanıldı. Bir MINI için alışılmadık şekilde yüksek ancak yalnızca 4,46 m uzunluktaki MINI Vision Urbanaut, çok farklı şekillerde kullanılabilen ve otomobil içinde tamamen yeni bir hareket kolaylığı sağlayan bir iç hacim sunuyor.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Elektrikli motor sistemi ve otomatik sürüş fonksiyonları da iç tasarımı kullanmaya yönelik yeni yöntemler yaratıyor.

En başından itibaren otomatik sürüş fonksiyonlarıyla birlikte elektrikli bir otomobil olarak düşünülen MINI Vision Urbanaut, tasarımcılara iç ve dış tasarımı yaratırken üst düzeyde özgürlük sağladı. MINI Tasarım Başkanı Oliver Heilmer şunları hatırlıyor: “İlk Mini 1959’da çapraz monte edilmiş motoruyla otomobil üretiminde küçük ölçekli bir devrim yarattı. MINI Vision Urbanaut ile otomobilin içindeki kullanılabilir alanı kapladığı yere uygun olarak yeniden tasarlamayı ve artırmayı başarabildik.”

MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Tek alan, birden fazla olasılık.

MINI Vision Urbanaut’un iç tasarımı içinde yolculuğa çıkılabilecek, aynı zamanda yolculuğun da amacı olan ideal bir ortam sunuyor. Gitmek istediğiniz yer, oraya ulaştığınızda birkaç basit adımla bir oturma odasına dönüşebilir. Yolcular otomobilin yan kısmındaki büyük kayar kapıdan yenilikçi kabine adım atar. Son teknoloji ürünü kaydırma ve döndürme mekanizması alanın önemli olduğu şehir içi kullanım koşulları için ideal bir tasarımdır. Sürücü veya yolcu tarafında başka kapı yoktur.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

“Daybed” ve “Street Balcony” ile sürücü alanı; arka bölümde “Cosy Corner”.

Son derece esnek dört kişilik oturma düzeni, aydınlık iç tasarımın temelini oluşturur. İki ön koltuk dönecek şekilde tasarlanırken, arkadaki geniş yüzeyli koltukların sırtlıkları manuel olarak katlanabilir (sol arka koltuk) ve döndürülebilir (sağ arka koltuk). Otomobil hareketsiz haldeyken ön panel aşağı indirilir ve sürücü alanı rahat bir oturma köşesi “daybed” halini alır. Buna hareketsiz haldeyken yukarı doğru açılarak bir tür Street Balcony oluşturan ön cam da eklenebilir. Bu, otomobilin çevresiyle olan etkileşimini artırır ve çok daha cömert bir mekan deneyimi yaratır.

Kabinin arka bölümünün karanlık kısmı daha sessiz bir alan olan Cosy Corner’ı size sunar. Bu alanda yolcular, kendi başlarına keyif alacakları şekilde zaman geçirebilirler. Kumaş kaplı “Düğme” yine kumaş kaplı sıralı koltuğun üzerinden uzanır ve LED arka aydınlatma özelliğini içerir. Cosy Corner ve sürücü alanı arasında tüm oturma alanlarına kolay erişim sunan otomobilin açık ve havadar bölümü yer alır. Kapı açıkken zemine oturmak bile mümkündür. Otomobilin giriş kapısının aksi yönünde üzerinde bir bitki bulunan küçük bütünleşik bir sehpa, iç mekanın son dokunuşlarını oluşturur. Sehpa, yolcuların bir araya geldiği, yüz yüze birlikte oturdukları otomobilin yeni merkez noktasıdır.

MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Kullanıcı arayüzü ve etkileşim tasarımı – Kılavuz ilke olarak “analog aşkı, dijital bağlantı”.

Sezgisel ve şık kullanıcı arayüzü çözümleri anahtar veya düğmeler gibi geleneksel kontrol yöntemlerinin kaldırılabilmesine izin verir. Bu durum eksiksiz bir bağlantıyı korurken, minimal, sıcak bir mekan deneyimi yaratır. Nesnelerin mümkün olduğu kadar basit bir şekilde kullanılmak üzere (“doğal etkileşim”) üretilmesi prensibi, ilgili özelliğin “analog”, dokunsal, temas içeren bir deneyim şeklinde başlatılması biçiminde öne çıkar. Arka koltuk sırasının üzerindeki düğmeye doğrudan dokunarak çalıştırma seçeneğinde bunu görebilirsiniz. Yeni faaliyet merkezi sayılacak dairesel gösterge, otomobilin orta kısmına yerleştirilmiştir ve bilgiyi insanların bir araya geldiği yere taşır.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

“MINI Token” – MINI anları için dijital/analog arayüz.

MINI Token, MINI Vision Urbanaut deneyim dünyasının temel öğesini oluşturur. Yaklaşık olarak negatif enerjiyi alan taş boyutlarında olan MINI Token, otomobilin merkezinde yer alan amaca yönelik yuvalara yerleştirildiğinde Chill, Wanderlust ve Vibe olmak üzere önceden yapılandırılan MINI anları ayarını etkinleştirir. “Benim MINI anım” gibi farklı MINI anları ayarları da tasarlanabilir. MINI Token başka türde bir kişiselleştirilmiş deneyim sunmak üzere de programlanabilir. Kullanıcı kendi tercih ettiği esans, ortam aydınlatması, müzik vb. öğelerden oluşan bir senaryoyu belirleyerek daha sonraki bir zamanda bunu çağırabilir.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Dış tasarım – Yeni bir forma sahip marka ruhu.

MINI Vision Urbanaut’un saf tek hacimli tasarımı “Yaratıcı Alan Kullanımı” yaklaşımına yeni bir anlam katıyor. Neredeyse hiç ek yeri içermeyen kesintisiz yüzey, titizlikle değerlendirilmiş stil sahibi yaklaşıma yüksek kalitede detaylarla katkıda bulunarak modern bir ruh haline temel oluşturuyor. Tekerlekler MINI’nin imza niteliğindeki tarzında gövdenin dış köşelerinde olacak şekilde konumlandırılırken, kısa çıkıntılar, kompakt ve çevik bir görünümü tamamlıyor.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI’nin yeni yüzü.

MINI Vision Urbanaut’un ön tasarımı farlar ve radyatör ızgarası olmak üzere geleneksel iki MINI tasarım ikonunun evrimini belirgin biçimde gözler önüne seriyor. Oluk şeklinde açıklıklarla frezelenmiş alüminyumdan bir yapı altında konumlanan farlar yalnızca etkinleştirildiğinde görülüyor. Farlar, çok renkli dinamik matrix tasarımı sayesinde birbirinden farklı renkli grafiklerle, otomobil ve dış dünya arasındaki iletişimin her ana uygun yeni bir formunu meydana getiriyor. MINI Vision Urbanaut’un farları tüm MINI’lere özgü cazip bir görünümle ön “ızgarayı” tamamlıyor. Kapalı ızgara, şimdi geleneksel altıgen formun evrimini yansıtacak şekilde sekizgen biçiminde. MINI Vision Urbanaut, soğutucu hava gerektiren bir yanmalı motora sahip olmadığından ızgara otomatik sürüş için akıllı panel olarak hizmet etmek üzere yeni bir fonksiyon üstleniyor.

Farlarda olduğu gibi frezelenmiş alüminyumdan kapakların ardındaki çok renkli dinamik matrix stop lambaları da çeşitli sürüş modları ve MINI anları sırasında canlı bir estetik ve farklı görünüm yaratıyor. Farklı dışbükey yüzeyler de daha yakından bakıldığında önceki MINI ve Klasik Mini modellerine atıfta bulunuyor. Arka cam konturu küçük bir detay olarak referansını ön ızgaranın formundan alıyor ve otomobilin istikrarlı stilini öne çıkarıyor.

Dış tasarımın belirgin formu otomobilin renklerini, malzemeyi ve detayları kusursuz şekilde destekliyor. Mat gövde rengi Zero Gravity, mavi efektli metalik gri renkten incelikli gri tonlarına geçiş yapıyor. Camlar aşağıdan yukarıya doğru kademeli olarak renk değiştirerek gövde renginde bir model oluşturuyor. Bu özellik, gövde renginden camlara ve tavana kadar uyumlu bir geçiş sağlıyor. Bu model aynı zamanda camları karartmaya gerek kalmadan belli bir miktarda gizlilik sunarken iç mekanın aydınlık kalmasını da sağlıyor.

MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Işıklı kaykay tipi jantlar görsel açıdan öne çıkıyor.

Yandan bakıldığında MINI Vision Urbanaut’un görsel olarak öne çıkan özelliği, Ocean Wave renginde, turkuaz mavi parıltılarıyla sahil ve denizin sesinihatırlatan jantları. Jantların soyut Union Jack profili otomobilin İngiliz mirasına bir gönderme yapıyor. Kaykayı hatırlatan şekli ise otomobilin atikliğini vurgularken geleneklere uymayan bir MINI özelliği de oluşturuyor. Jantlar, otomobilin çevresiyle olan iletişiminin bir başka şeklini temsil ediyor. İçeriden bakıldığında saydam ve ışıklı olan jantların görünümü, seçilen MINI an ayarına göre değişiyor.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI tılsımlarıyla sevimli dokunuşlar.

“Tılsımlar” sürücü tarafındaki C sütununda gözle görülür bir yer kaplıyor. Gidilen yerler, festivaller veya diğer etkinlikler hakkında harita işaretleri veya çıkartmalar şeklinde hatırlatıcılar içeren tılsımlar tıpkı bir vitrindeki gibi camın arkasında koleksiyon parçaları şeklinde grafik olarak sergileniyor. Aynı zamanda seyahat tutkusunun bir ifadesi olan MINI tılsımlar, sahibinin MINI Vision Urbanaut ile yaşadığı deneyimleri eski zamanlarda olduğu gibi bir kamp minibüsü üzerindeki çıkartmalar veya bir baston üzerindeki armalara benzer şekilde ortaya koyuyor. Tılsımlardan biri MINI Vision Urbanaut’un dünya prömiyerini kutlayacağı #Next Gen platformuna ait. Bir diğeri, tarandığında sizi MINI.com adresine götürecek bir QR kodunu içeriyor. Bu sayede analog ve dijital dünya otomobilin dışında da bir araya gelerek MINI anlarını iç ve dış tasarımda ifade ediyor. MINI Token’ın sehpa üzerindeki yuvalardan birine yerleştirilmesiyle ve Üç MINI anından biri etkinleştirildiğinde bu, ön ve arka yüzeyler ile jantlar aracılığıyla otomobilin dışında da gösteriliyor. İç tasarımda koltuklar, ön panel/daybed ve sırtlık pozisyonları formunda tüm geometri seçilen MINI anı ayarına göre manuel olarak ayarlanabiliyor. Ayrıca dairesel gösterge paneli de değişiyor. Esans, ses ve ortam aydınlatması, seçilen MINI anı tarafından başlatılan temel ruh halini güçlendirmeyi sürdürüyor.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI CHILL ANIYLA ŞEHRİN KARMAŞASI İÇİNDE BİR VAHA.

MINI Chill anında, MINI Vision Urbanaut özel bir sığınağa, şehir içinde bir vahaya dönüşür. Arka koltuk sırası (Cosy Corner) sizi çeşitli oturma ve yatış pozisyonlarına davet ederken, üst kısımdaki arkadan aydınlatılan düğme yemyeşil bir orman örtüsü görünümü alır ve aynı zamanda karartılabilir. Bu karışıma ortama uygun bir müzik ve atmosferik sesler de eklenir. Merkezdeki dairesel gösterge bir sehpa lambası oluşturacak şekilde aşağıya doğru katlanarak müşteriye bir otomobil ortamında olduğunu hatırlatabilecek ekranları ve düğmeleri göz önünden kaldırır. Dışarıdan bakıldığında MINI Chill anı farlar, stop lambaları ve tekerlekler etrafında orman örtüsünün soyut bir tasvirini gözler önüne serer.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI Wanderlust anıyla birlikte yolculuk etmenin keyfi.

Wanderlust, MINI Vision Urbanaut’un gerçekten hareket ettiği üç MINI ayarından yalnızca biridir. Bu ayarda iç tasarım otomobil sürmek ya da otomatik sürüş için ideal bir mekan halini alır ve sürücünün yolculuk etmenin romantizmini yeniden keşfetmesini mümkün kılar. Merkezi dairesel gösterge panelindeki kullanıcı arayüzü, görsellerini 1950 ve 1960’ların turizm posterlerinden ilham alan bir dünyayı yansıtacak şekilde uyarlar. Rota animasyonuyla birlikte ziyaretçilerin ilgisini çekecek yerler ve varış saati gibi ek yolculuk bilgileri de yolculuk edenler için burada gösterilir. Arka sıra koltuğun üstündeki düğme turuncu ve turkuaz karışımı bir renkle yandan akıp giden manzarayı bulanık bir biçimde simüle ederek hareket hissi yaratır. Sürücü otomobili kendisi kullanmayı istediğinde MINI logosuna parmağıyla dokunarak direksiyonu ve pedalları meydana çıkarır. Ön panelde yer alan minimal parallax ekran, rota talimatlarını ve tehlike uyarılarını gösterir. Ön panelde sürüşle ilgili başka hiçbir bilgi yer almaz. Otomatik sürüş modu etkinleştirildiğinde ise direksiyon ve pedallar geri çekilir ve sürüş ekranı da ön panelden kaybolur. Otomobilin dışında ön ve arkadaki LED matrix yüzeylerdeki ışık grafikleri, otomatik modun etkinleştirildiğini ya da otomobili sürücünün sürdüğünü bildirir.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI VIBE ANIYLA BİRLİKTELİĞİ, ANLARI PAYLAŞMAYI KUTLAMAK.

MINI Vibe anında MINI Vision Urbanaut insanlara ve çevreye açılarak birlikte olma ve etkileşim deneyimi sunar. Yan kapının açılması ve ön camın katlanmasıyla dış mekanla iç mekan arasındaki sınırları bulanıklaştıran samimi bir ortam yaratılır. Turkuaz vurgular içeren macenta ve siyah renk dünyasının ortasında MINI Vision Urbanaut, sessiz veya gürültülü bir buluşma noktası haline gelir. Merkezi dairesel gösterge bir medya kumanda merkezi halini alır. Müzikle birlikte hareket eden bir grafik ekolayzer animasyonu ön ve arka bölüme, jantlara ve arka koltuk sırası üzerindeki Kemer yüzeylerine yansıtılarak keyifli bir kulüp atmosferi oluşturulur. Yolcuların istemesi halinde otomobil bir stereo müzik setine de dönüşebilir.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

MINI VISION URBANAUT’A BAĞLI DİJİTAL HİZMETLER

MINI Vision Urbanaut’un ardındaki konsept, otomobili zengin ve kesintisiz bir deneyim olarak kullanmayı mümkün kılacak hizmetleri içerir. Örneğin akıllı cihazlar kullanarak MINI Vision Urbanaut’un kilidini açabilirsiniz. Bu sayede geleceğin ulaşım seçeneği olarak statüsünü koruyan otomobil, aile ve arkadaş çevresi dahilindeki herkesin erişimine açılabilir. Rotaya ve ana uygun çalma listeleri, sesli kitaplar ya da podcast yayınları Wanderlust anında yolculuk yaparken keşfedilebilir. Kişiye göre özelleştirilmiş ipuçları ve ilgi çekici yerlerin yanı sıra MINI Topluluğunun tavsiyeleri de kişisel bir yolculuk planlayıcıda görüntülenir. Bunlar teklif edilebilir ve arzu edilmesi halinde seçilebilir.
MINI Vision Urbanaut | MINI Türkiye

Sürdürülebilir malzemeler ve sorumluluk sahibi bakış açısı.

MINI Vision Urbanaut, kaynakların sorumlu şekilde kullanılmasıyla karakterize edilir. Kapladığı küçük yerde mümkün olan en geniş alanı ve elektrikli motor sistemini sunmanın yanı sıra MINI Vision Urbanaut kullanılan malzemeye sorumlu yaklaşımı da destekler. Bu, dış ve iç tasarımda kullanılan parça sayısının azaltılmasının yanında ön panel/daybed gibi ikili fonksiyonların mümkün kılınmasıyla da başarılır. Bu nedenle tasarımda geri dönüştürülen malzemelerin kullanılırken krom ve deri kullanılmaz. Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılmasıyla birlikte krom ve deri kullanımından da kaçınılır. İç tasarıma hakim malzeme, sıcaklığı ve kaliteyi yumuşaklık ve konforla bir araya getiren dokuma kumaştır. Direksiyonda ve zeminin bazı bölümlerinde mantar malzeme kullanımı, verdiği doğal his sayesinde özel bir dokunuş katar ve gerçek anlamda keyifli bir iç tasarım iklimi yaratılabilmesini sağlar.