PROGRESS.

MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye

MINIVERSE DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ.

MINI Concept Aceman modelinin lansmanının ardından MINI, şirketin ve topluluğumuzun geleceği için oldukça büyük önem taşıyabilecek yeni bir proje başlattı: MINIverse.

MINIverse, MINI tutkunlarının MINI Concept Aceman'in sunduğu en heyecan verici özelliklerini öne çıkaran oyunlar aracılığıyla deneyimleme şansı elde edebilecekleri sanal bir dünya. Ancak bu, önümüzdeki heyecan verici yolun sadece ilk adımı. MINIverse, eğlenmenize ve MINI ile daha önce mümkün olmayan şekillerde etkileşim kurmanıza yardımcı olabilir. MINIverse oluşum sürecinin ardındaki şirket Demodern'i ziyaret ettik ve ekiplerinden bu gelişmenin neden bu kadar heyecan verici olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı olmalarını istedik.

MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz. | MINI Türkiye

MINIVERSE DÜNYASINA KATILIN.

MINIVerse dünyasını buradan keşfedebilirsiniz. Kaydolmanıza veya giriş yapmanıza gerek kalmadan yalnızca iki tıkla eğlenmeye başlayabilirsiniz.

MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye

SİHRİN GERÇEKLEŞTİĞİ YER.

Demodern ofisin bulunduğu şık ve modern endüstriyel binaya yaklaşırken, Köln'ün genç ve canlı atmosferine kapılmamak elde değil. Almanya'nın en büyük dördüncü şehri olan Köln’de, nüfusun üçte biri göçmenlerden oluşuyor ve bu farklı kültürel miraslar yaratıcılığınızı güçlendiren, özgür ve samimi bir ortam oluşturuyor. Böyle bir ortamın MINIverse oluşum sürecinde mükemmel bir temel oluşturması da elbette şaşırtıcı değil.

Demodern ofisi, otomobillere yönelik sanal bir dünya gibi zorlu bir konuyu cazip bir deneyim haline getirecek uzmanlığa ve hayal gücüne sahip çeşitli profesyonellere ev sahipliği yapıyor ve sizin zevk almanız konusunda olduğu kadar, onu yaratma konusunda da heyecanlılar. Proje üzerinde şimdiye kadar geliştiriciler, 3D sanatçıları, Sanat Direktörleri, Test ve Kalite Güvence, Ürün Temsilcisi, Proje Yönetimi, Scrum Master ve Geliştirici Operatör görevlerinden oluşan çekirdek kadroyla birlikte toplam 24 kişi çalıştı. Ekip üyeleriyle bir araya gelerek metaverse kavramının ne olduğunu ve MINIverse dünyasını nelerin ayrıcalıklı kıldığını konuştuk.

Proje boyunca Teknik Yönetici Jan Beutgen hedeflerin erişilebilir ve son ürünün mümkün olduğunca yenilikçi olmasını sağlarken, Proje Müdürü Mayssa Kaddoura işlerin sorunsuz şekilde ilerlemesinden sorumluydu. Sanat Yönetmeni Luis Uribe ise MINIverse görünümünün iyi olmasını sağlarken, UX Tasarımcısı Katie Murdoch MINIverse ile etkileşimin iyi hissettirmesini hedefledi. Deneyim Yöneticisi Jason Brandt ise MINIverse deneyiminin aynı zamanda markanın anlatmak istediklerine de uygun olmasını mümkün kıldı. Ayrıca MINI'nin bu yeni projedeki bakış açısını anlamak için MINI’nin Dijital Pazarlama Müdürü Jutta Richter ile konuştuk.

METAVERSE DÜNYASINI, ÖRNEĞİN AİLE BÜYÜKLERİNİZE NASIL TANIMLARSINIZ?

<p>Hepimiz en yeni dijital Web 3.0 iletişim trendleri hakkında haberler ve moda olan kelimelerle bombardımana uğradık, fakat bazen işin özü gürültü içerisinde kayboluyor. Bu nedenle ekibe metaverse’ü birkaç cümleyle nasıl tanımlayacaklarını sorduk. Herkes oldukça tutarlı bir biçimde metaverse kavramını kullanıcıların bir avatar aracılığıyla çevreleriyle etkileşime girebildiği sanal ve online bir 3D dünya olarak tanımladı. Burada, kullanıcılar ilgilendikleri konu hakkında bilgi edinebilir, diğer kullanıcılarla etkileşime geçebilir ve kişiselleştirme aracılığıyla ya da herkesin keyif alacağı içerik ve deneyimler yaratarak kendilerini ifade edebilirler. Metaverse'de yalnızca pasif tüketici değilsiniz, aktif yaratıcısınız ve dijital teknolojilerin kaldırdığı sınırlar aracılığıyla tarihte daha önce olmadığı şekilde toplulukları etkileyebilirsiniz.<br> <br> Luis bu gelişmeyi tarihsel bir perspektifte oturtuyor: "Metaverse, bağlantıda olmanın bir sonraki adımını temsil ediyor. Geçmişte basit mesajlaşma platformları vardı. Daha sonra insanları birbirine bağlamanın online yöntemini sunan MySpace ortaya çıktı. Ardından Instagram ve TikTok gibi günümüzün sosyal medyası geldi. Metaverse insanlarla bağlantı kurmanın bir sonraki adımı olacak ve onları yeni bir şekilde, daha derinlemesine anlayacağız." Bunun anlamı günümüzün iletişim platformlarının yapmacık doğası ve sınırlı yapaylığının aksine metaverse daha kapsayıcı ya da Jason'ın deyişiyle, "kısaca, mevcut gerçekliğimizin sanal bir dünyadaki uzantısı" olabilir. </p>
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye
Sağ üstten saat yönünde: 1. Köln'deki Demodern ofisinde bir toplantı. 2. MINIverse üzerinde çalışma. 3. Demodern ofisinde iki MINI modeli. 4. UX Tasarımcısı Katie Murdoch ve Deneyim Yöneticisi Jason Brandt.
METAVERSE İNSANLARLA BAĞLANTI KURACAĞIMIZ VE ONLARI YENİ BİR ŞEKİLDE, DAHA DERİNLEMESİNE ANLAYACAĞIMIZ BİR SONRAKİ ADIMI OLUŞTURUYOR.
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye
MINI Concept Aceman otomobiliniz ile MINIverse'de tacı yakalayın.
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye

METAVERSE EVRENİNDEKİ İLK IŞIKLAR.

Yeni akımları yakalamanın dışında, fiziksel ürün üreten bir marka olarak MINI neden metaverse ile ilgileniyor? Jutta bunu MINI Concept Aceman'i örnek vererek açıklıyor: “Bu bir MINI konsept otomobili ve bu otomobillerin genellikle bir benzeri yok; bir kez üretiliyorlar ve yalnızca ticari fuarlarda sergileniyorlar. Bu sebeple bu harika otomobili daha geniş bir kitle hiçbir zaman deneyimleyemiyor. Metaverse bize tüm harika özelliklerini tamamen yeni bir deneyime dönüştürme fırsatı sunuyor." Büyük olasılıkla işin sırrı da burada. Metaverse, basın bültenlerini ya da ikinci el raporları okumak ve birkaç video izlemek yerine MINI Concept Aceman'in özelliklerini etkileşimli deneyimlere dönüştürmemizi sağlıyor. Bu yöntemle dünyanın her yerinde bulunan herkes otomobilin arkasındaki fikri ve tüm özelliklerini daha derinlikli, daha kapsayıcı bir biçimde anlayabiliyor.

Peki, yalnızca MINI'nin sunduğu deneyimleri insanlara nasıl sunabilirsiniz? Demodern, bu amaçla piyasada mevcut metaverse tedarikçilerine ait motorlardan birini kullanmak yerine kendi motorunu kullanarak, kendi MINI dünyasını yarattı. Bu daha büyük bir meydan okuma gibi görülebilir fakat sonunda her şeye değer. Jan, önceden mevcut olan bir hizmetin kullanımında “her şey aynı görsel tarzda, aynı görünür," diyor. Ardından Jason şunu ekliyor: “Günün sonunda başkalarına bağımlı olursunuz ve yapabileceğiniz çok fazla özelleştirme seçeneği olmaz.” Ancak MINI’de kişiselleştirme iki yönde ilerliyor. Özel yapım bir metaverse yaratıcılara her şeyi istedikleri gibi oluşturma özgürlüğü sağlarken, kullanıcılara da ilgi duydukları alanlarda bazı öğeleri kişiselleştirebilecekleri bir özgürlük sunuyor. Katie Murdoch bunu şöyle açıklıyor: "Bize özel bir metaverse esnek olabilmemizi, kullanıcıların ihtiyaç ve isteklerini gerçekten dinleyebilmemizi ve MINI ile tutkunlarının aradıklarını bir araya getirerek tamamen orijinal bir şey ortaya çıkarabilmemizi sağlıyor." Diğer bir deyişle oyunun kurallarını siz belirlediğinizde gerçekten de kendi vizyonunuzu hayata geçirebilirsiniz.

Demodern ekibinin, bir motora sahip olduktan sonra neye güç vereceklerine karar vermesi gerekmiş. Temel olarak önlerinde karar vermeleri gereken iki durum vardı; birincisi, MINIverse'te ne yapacaksınız sorusunun cevabını bulmak, ikincisi ise herkesin oynayabilmesini mümkün olduğunca kolaylaştırmak için ne yapacaklarıydı. İlk soru MINI Concept Aceman'in tanıtımından aylar önce Münih'teki MINI Merkez Ofisine yapılan gizli bir gezi sayesinde yanıtlandı. Tanıtılacak otomobili barındıran boş salona ekibin Jason gibi yalnızca birkaç üyesinin girmesine izin verildi: “İnsanların MINIverse'te ne yapabileceğini otomobili ilk elden görerek seçtik. Baştan aşağıya inceledik, tasarımcılarla konuştuk ve farklı modlarını keşfettik. Ardından öğrendiğimiz her şeyi aldık ve metaverse ortamında olağanüstü bir deneyime dönüştürdük."

MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye
Bir MINI Concept Aceman olarak MINIverse'de dolaşın.
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye

OTOMOBİLİ SÜRMEK İSTER MİSİNİZ?

Sonuç olarak ekip, oyuncu avatarının sıkıcı iki ayaklı bir insan yerine MINI Concept Aceman'in kendisi olmasına karar verdi. MINIverse'de sürekli olarak beraberinde gelen go-kart hissiyle birlikte bir MINI sürüyorsunuz. Ekip, 3D dünyada kullanıcıların girebileceği ve otomobilin farklı özelliklerini keşfettikleri basit, eğlenceli birbirine bağlı farklı ortamlar yarattı, bunları dijital odalar olarak düşününebilirsiniz. Dünyalardan birinde bir tacı diğer oyunculardan alabileceğiniz ebelemeceye benzer bir oyun oynayabilirsiniz. Bir diğerinde canlı sesler eşliğinde balonlar üzerinde zıplarken başka bir yerde dinlenip rahatlayabilirsiniz. Ancak çok fazla ipucu vermek istemiyoruz, en iyisi kendinizin denemesi.

Demodern, mümkün olduğunca erişilebilir kılmak için öncelikle MINIverse'ün donanım kısıtlamaları olmamasını sağladı. Yani girebilmek için bir bilgisayar ya da akıllı telefondan başka bir şeye ihtiyacınız yok. Jan konuyu şöyle açıklıyor, "Çoğu kişi metaverse'ün özellikle VR ile ilgisi olduğunu düşünüyor, ama en azından benim kendi teknoloji çevremde evinde bir VR donanımına sahip olan tek bir kişi tanımıyorum. Bir VR metaverse'ü çoğu insan deneyimleyemezdi". Bu sayede katılımı daha da kolaylaştırdılar. Bu günlerde bir web sitesine ve bir haber bültenine kaydolmadan ampul bile satın almak mümkün değil, MINIverse sizden böyle bir şey istemiyor. Kayıt yok, e-posta yok, haber bülteni yok. Katie ise şunları ekledi, "Otomobile atlayıp hemen kullanmanıza izin vererek, altta yatan ya da aşırı görünen marka baskısı altında bir deneyim yerine eğlenceli ve kapsayıcı ortamı öne çıkardık." Kısacası MINIverse yaratıcıları bu dünyayı sizin için kusursuz kılmak üzere her şeyi yaptı.

ÖZEL YAPIM METAVERSE ESNEK OLMAMIZI SAĞLADI, […] TAMAMEN ORİJİNAL BİR ŞEY YARATTIK.
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye
Sağ üstten saat yönünde: 1. Sanat Direktörü Luis Uribe bir MINI taslağı çiziyor. 2. Deneyim Yöneticisi Jason Brandt, Proje Müdürü Mayssa Kaddoura ve MINI Dijital Pazarlama Müdürü Jutta Richter. 3. VR teknolojisi testi. 4. MINIverse taslak çizimleri.
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye

ADIM 2.0: BÜYÜK DÜNYA, BÜYÜK AŞK.

Mevcut MINIverse eğlenceli ve MINI Concept Aceman'in özelliklerini dijital bir oyun alanına dönüştürme konusunda başarılı olmasına rağmen henüz Demodern ve MINI'nin hedeflediği tam donanımlı bir metaverse niteliğinde değil. Çünkü MINIverse çok eğlenceli olsa da tek bir otomobilin sergilendiği bir yer olarak planlanmadı. Jutta şunları söylüyor, "Burası MINI ile ilgili her şeyin tek yerde sunulduğu bir yer olabilir. Haberler, kampanyalar, sponsorlu içerik; tüm bunlar MINIverse içerisinden deneyimlenebilir."

Neyse ki Demodern özel bir sistem kullanarak MINI'nin bu dünyaya istediği her şeyi eklemesine izin verecek bir mimari yarattı. Tüm MINI portföyünün özelleştirilebilir avatarlar listesine eklenmesine yönelik bir karar alınırsa bu mümkün olacak; hatta sonunda MINI Cooper Austin Powers modelini de kullanabileceksiniz. MINIverse'te bir MINI satın alabileceğiniz sanal bir otomobil galerisi olabilir mi? Tabii ki. İnteraktif konserler, sunumlar, sergilere ev sahipliği yapabilir mi? Tüm bunlar olasılık dahilinde.

Bu genişleme kabiliyeti kritik önem taşıyor ve Jan konuyu şöyle açıklıyor: "Metaverse'ün tek bir öz niteliği var; o da kalıcı ve sürekli olması. Kitlenin sürekli geri dönmesini sağlamanız gerekiyor. Daha fazla içerik sunmanız, daha fazla özellik geliştirmeniz, ödüller vermeniz, mini oyunlar ya da seviyeler yaratmanız gerekiyor. Bir gün tüm sistemi kapatana kadar iş asla bitmez diyorum”.

SİZİN TARAFINIZDAN, SİZLE BİRLİKTE, SİZİN İÇİN

<p>Tüm bu teknik sihirbazlık, bir topluluk oluşturma ve bunu devam ettirmenin hizmetinde. Metaverse, insanların kendilerini yeni yöntemler kullanarak ifade edebilmesi durumunda en iyi şekilde işe yarar. Jason bunu daha büyük bir akımın bir parçası olarak görüyor: "“Genç kitleler artık sadece konuşulmak istemiyor. Kendileriyle konuşulmasını istiyorlar. Sohbetin bir parçası olmak ve birlikte bir şeyler yaratmak istiyorlar”<br> <br> Ve bu topluluk BIG LOVE ideallerimize uygun şekilde oluşturulmalıdır . Katie temel öğeleri şöyle tanımlıyor: "MINIverse'ün yaratıcı, gelişen ve heyecan verici bir ortam yaratabilmesi için katılım ve çeşitliliğin birleşimine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İnsanların yeni fikirleri keşfetmesine yardımcı olmak ve MINI'ye tutkunlarının gerçekten ne istediğini dinleme fırsatı vermek."<br> <br> Bu gerekten son nokra. MINIverse sizin olmasını istediğiniz şey olmalı. Bu sizin MINI dünyanız. </p>
MINIVerse Dünyasına Hoş Geldiniz | MINI Türkiye