12 EYLÜL 2022

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

MINI, çok özel bir konsept otomobil olan MINI Concept Aceman'i tanıttı. Bu konsept otomobil, markanın portföyünü zenginleştirecek tamamen yeni bir modeli temsil ediyor. Otomobili daha yakından tanımak için MINI Tasarım Başkanı Oliver Heilmer ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Heilmer şehir içi ulaşım için tamamen elektrikli MINI crossover'ın felsefesini ve Aceman'in neden müşteriler için gerçek bir yol arkadaşı olabileceğini anlatıyor.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Bay Heilmer, MINI Concept Aceman, MINI'nin ilk tamamen elektrikli crossover modeli. Heyecan verici tüm detaylara geçmeden önce size hızlıca birkaç soru sormak istiyorum: Konsept otomobil terimi tam olarak ne anlama geliyor? Bu otomobiller hangi amaca hizmet ediyor?

OLIVER HEILMER: Konsept otomobil, bir modeli önceden duyurma amacına hizmet eder. Bunu kelimenin tam anlamıyla söylüyorum: Konsept otomobille, önümüzdeki yıllarda seri üretime girecek yeni bir otomobili duyurmuş oluyoruz. Özellikle teknoloji ve tasarım özelliklerini öne çıkarıyor, geliştiriyor ve daha da yükseltiyoruz. Böylece her bir konsept otomobil, markamızın somut geleceğine dair ilham verici bir bakış açısı sunuyor. MINI Concept Aceman'i bu açıdan özellikle heyecan verici buluyorum. Bu otomobilden geliştirdiğimiz seri üretim model, ileride MINI Cooper ve yeni MINI Countryman modelleri arasında kendi yerini alacak.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Bir konsept otomobil sunulmadan önce her zaman kapsamlı bir geliştirme süreci gerçekleştirilir. MINI Concept Aceman'i tasarlarken hangi adımları uyguladınız?

Gelecekte sunmayı planladığımız seri ürün için konsept otomobil geliştirdiğimizde, öncelikle ilgili otomobilin karakterine odaklanırız. Tüm ekip, hangi özelliklerin özellikle güçlü olduğunu belirlemek ve daha sonra ortaya çıkan konsept otomobilde bunları öne çıkarmak için birlikte çalışır.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Peki MINI Concept Aceman'in karakteristik özellikleri neler?

Genç, havalı ve şehirli. Kendinden emin ve sürdürülebilir. Kelimenin tam anlamıyla bir crossover, her zaman hareket halinde, şehirden elektrik alan bir otomobil. Bu yüzden başlangıçta ona şirket içinde “şehir dehası” adını verdik.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Sert köşeli kişiliğe sahip bir süper kahramana benziyor. Bu süreçte sonraki adım ne oldu?

Otomobilde daha fazla iyileştirme yapmak istediğimiz öğeleri düşündük. Burada daha fazla iyileştirmenin aynı zamanda sadeleştirme anlamına gelebileceğini belirtmemiz önemli. Sadelik genellikle daha iyidir ve hatta bazen çok daha güçlü bir etki yaratır. Bu, MINI'ye özgü ve neredeyse klasikleşmiş bir tasarım anlayışı. MINI Concept Aceman ile gelecekte markanın tasarım anlayışını şekillendirecek üç noktaya odaklandık. Öncelikle modern ve ikonik bir tasarım dili benimsedik. İkinci olarak, kapsayıcı bir kullanıcı deneyimi. Ve bunların tümünde her zaman sürdürülebilirlik temel alındı.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Bu noktalar MINI Concept Aceman'in tasarımına nasıl yansıtıldı? Bana bir örnek verebilir misiniz?

Bunun için sade ve minimalist ön panel tasarımına bakmanız yeterli. Gerçekten de ilk Klasik Mini'nin sadeliğini çağrıştırıyor. Sir Alec Issigonis'in o dönemdeki temel fikri, her otomobil bileşeninin net bir kullanımının olması gerektiği anlayışıydı. Bu, MINI Concept Aceman için de geçerli. Ayrıca, ön panel geri dönüştürülmüş 2D örme kumaş kaplamaya sahip. Bu, iç mekanda bir sıcaklık duygusu yaratırken kişiselleştirilebilen dijital projeksiyonlar için de bir ekran görevi görüyor. Sürdürülebilirlik temel alınarak tasarlanan ve tamamen yeni olan bu özellik, ayrıca bir kez seçilen ve ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca aynı kalan dekoratif kaplamalardan kurtulmamızı sağlıyor.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Kapsayıcı bir kullanıcı deneyimi ne anlama geliyor?

MINI Concept Aceman ile malzeme, şekil, ışık ve sesten iç mekanda, ön panelde ve kapılarda bulunan dinamik projeksiyonlara kadar bütünsel bir yaklaşım benimsemek istedik. Hepsi müşterilerimize tamamen yeni bir kullanıcı deneyimi sunma hedefimiz her zaman göz önünde tutularak uyumlu bir şekilde tasarlandı. “Aceman”, bireysel özelliklerin rastgele bir karışımı değil. Hepsi mükemmel bir uyum içinde ve bizim bütünsel olarak adlandırdığımız kapsayıcı bir deneyim yaratıyor.

MINI her zaman güçlü kişilikler kazandırılmış modellere sahip bir marka oldu. MINI tutkunları bugün hala otomobillerine isim vermeye devam ediyor. MINI Concept Aceman ile ne tür bir bağ kurabilirim?

MINI Concept Aceman, sizi bir yerden bir yere götüren bir otomobilden daha fazlası olmak istiyor. Daha çok dijital bir arkadaş, bir suç ortağı gibi. Bağlantı özelliği sayesinde, belirli bir şehirde neler keşfedebileceğiniz konusunda sizden daha çok şey biliyor.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Üstelik bu otomobil sizi selamlıyor...

Kesinlikle! Otomobile yaklaştığımda, ön kısımda bir ışık bulutu beni takip ediyor. Uzaklaştığımda, ışık sönüyor. MINI, sürücü otomobile yaklaştığında harekete duyarlı ışık animasyonuyla tepki veriyor. Sürücüyü yanıp sönen farların göz kırpmasıyla karşılıyor. Sürücü kapısı açıldığında, merkezi ekranda başlayan, iç mekanda devam eden ve zeminden kapıya kadar yayılan tam bir renk patlaması eşliğinde karşılama müziği çalıyor.

Biraz gösterişli, değil mi?

Ben bunu az önce bahsettiğim yükseltilmiş bir özellik örneği olarak görüyorum. Ayrıca gelecekte dijital teknoloji aracılığıyla müşteri ile otomobil arasında nasıl bir bağ kurmak istediğimizi gösteriyor.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Dijital teknolojiden bahsetmişken, MINI Concept Aceman'deki ana iletişim aracı OLED ekranı. Bu dijital aracın işlevi tam olarak nedir?

OLED, organik ışık yayan diyot anlamına geliyor. Son derece düz olan bu ekran büyüleyici şekilde yoğun renk parlaklığı sunuyor ve benzer bir LED ekrana göre çok daha az enerji kullanıyor. Bu kapsayıcı deneyimde etkileşim, yuvarlak ekran veya ekranın altındaki özel deneyim sunan düğme çubuğu aracılığıyla gerçekleşiyor. Üç yeni Deneyim Moduyla, kişiselleştirme seçenekleri sayesinde MINI Concept Aceman'in içinde farklı dünyalara dalacağınız bir deneyimin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Farklı modlarda tam olarak ne oluyor?

Personal Mode, Pop-up Mode ve Vivid Mode olmak üzere üç farklı mod bulunuyor. Personal Mode’da öne çıkan özellik kişiselleştirme. Kullanıcı, kendi arka planını seçebiliyor ve bu seçim ekranda görüntüleniyor. Eşleşen içerik daha sonra ön panele ve kapılara hareketli görüntüler halinde yansıtılarak görüntünün yarattığı atmosfer uyumlu sesler eşliğinde tüm yolculara aktarılıyor.

Pop-up Mode ise bir MINI'de sunulan ilk deneyim odaklı navigasyon sistemini içeriyor. Bu sistem ilgili şehir için somut ve uygun öneriler sunabiliyor. Kullanıcının tek yapması gereken, yeme-içme, etkinlikler veya trendler gibi istediği deneyim kategorisini seçmek. Ardından animasyonlu bir çark gideceğiniz yere karar veriyor! Yol arkadaşınız MINI şehri sizden daha iyi tanıdığında kesinlikle sizi yarı yolda bırakmıyor.

PEKİ VIVID MODE?

Özellikle eğlenceli bileşenleri bir araya getiriyor. Kullanıcı, OLED ekrana dokunarak renkli harf baloncukları oluşturabiliyor ve bunları ön panel boyunca kaydırabiliyor. Harflerin kendi hareket algoritmaları var ve birbirleriyle eğlenceli şekilde etkileşime giriyorlar. Uyumlu sesler eşliğinde otomobilin içinde yüzen görünümde heyecan verici şekiller oluşturuyorlar. Her üç Deneyim Modu da gelecekte MINI için neyin önemli olacağını temsil ediyor. Biz kendimizi sınırlamak değil, müşterilerimizi şaşırtmak istiyoruz. Müşteriler MINI'yi her seferinde yeniden keşfedebilsin istiyoruz!

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

MINI Concept Aceman geliştirilirken temel alınan sürdürülebilirlik anlayışından bahsetmiştiniz. Bu konsept otomobil ne kadar “doğa dostu”?

MINI Concept Aceman tamamen elektrikli. Bu sayede markamızın devam eden elektrikli otomobillere geçiş sürecini ileriye taşıyor ancak bu tek başına bir otomobili sürdürülebilir kılmak için yeterli değil. Öncellikli olarak bileşenlerin sayısını büyük ölçüde azalttık. Örneğin, ön ve arka farların etrafındaki çerçeveyi kaldırdık ve artık krom kullanmıyoruz. İç mekanda entegre hoparlörler ile kapıların tasarımı sadeleştirildi. Ön panelde ve kapılardaki kol dayamalarda, geri dönüştürülmüş polyesterden kaliteli örme kumaşlar kullanıldı. Dolayısıyla, genel olarak otomobili özellikle sürdürülebilir kılan küçük detaylar mevcut. Özel yönlerini öne çıkarırken aynı zamanda her unsuru tutarlı şekilde sadeleştirdik. Bu da MINI’yi MINI yapan bir özellik.

Yeni MINI Concept Aceman: Şehirden Elektrik Alan Otomobil | MINI Türkiye

Gördüğümüz kadarıyla kesinlikle pek çok şeyi kaldırmışsınız. Buna rağmen otomobil dışarıdan nasıl bu kadar güçlü bir görünüm yaratıyor?

Böylesinin daha cesur olduğunu düşünüyorum! Her yönüyle diğer modellerimizden tamamen farklı bir özü, tamamen farklı bir yüzü var. Ayrıca MINI Concept Aceman gerçekte olduğundan daha büyük görünüyor. Otomobilin gücünü bu kadar belirgin kılan şey tam olarak bu. Geniş bir iç mekana rağmen dış tasarımı küçük ve kompakt, ancak aynı zamanda kendinden emin ve sağlam bir görünüme sahip. Şehirde mükemmel bir yaşam ortağı.

Bay Heilmer, zaman ayırdığınız için çok teşekkürler!